Serowy dip z bazylią – do pieczonych pierożków, do nachos, krakersów Lubicie dipy? Ja je uwielbiam. Na spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne uroczystości zawsze przygotowuję kilka różnych dipów. Dziś jeden z nich. Serowy, prosty, pyszny. Taki dip wspaniale smaku z pieczonymi pierożkami ( z mięsnym farszem), do nachos, do krakerów itd. Spróbujcie.
Składniki:
- 2 serki topione (trójkąty) – u mnie złoty ementaler Sertop
- 3 łyżki mleka
- 2 pełne łyżki startego żółtego sera (u mnie edamski)
- szczypta mielonej suszonej bazylii
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przepis na pierożki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 2 serki topione (trójkąty), dolewamy mleko i wstawiamy na gaz (mały płomień). Po chwili doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem, szczyptą suszonej bazylii i dodajemy stary żółty ser. Mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przekładamy do miseczki do dipów i od razu podajemy.
Smacznego