Serowy dip z bazylią – do pieczonych pierożków, do nachos, krakersów

Serowy dip z bazylią – do pieczonych pierożków, do nachos, krakersów Lubicie dipy? Ja je uwielbiam. Na spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne uroczystości zawsze przygotowuję kilka różnych dipów. Dziś jeden z nich. Serowy, prosty, pyszny. Taki dip wspaniale smaku z pieczonymi pierożkami ( z mięsnym farszem), do nachos, do krakerów itd. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 serki topione (trójkąty) – u mnie złoty ementaler Sertop
  • 3 łyżki mleka
  • 2 pełne łyżki startego żółtego sera (u mnie edamski)
  • szczypta mielonej suszonej bazylii
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przepis na pierożki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 2 serki topione (trójkąty), dolewamy mleko i wstawiamy na gaz (mały płomień). Po chwili doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem, szczyptą suszonej bazylii i dodajemy stary żółty ser. Mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przekładamy do miseczki do dipów i od razu podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz