Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni :)


Składniki:

  1. Mąka pszenna chlebowa 350 g (typ 750)
  2. Mąka żytnia 150 g ( typ 720)
  3. Woda ciepła/letnia 400 ml
  4. Drożdże instant paczka
  5. Cukier 2 łyżeczki płaskie
  6. Sól 2 łyżeczki płaskie
  7. Pestki dyni 3 łyżki + do posypania na wierch chleba
  8. Pestki słonecznika 3 łyżki + do posypania na wierch chleba
Przygotowanie:

Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut. 

Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki dyni, słonecznika. 

Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste i zwarte. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;))


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku


          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













3 komentarze:

  1. Super chlebek. Bardzo mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na której półce piec? I grzałka Góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam na środku, grzałka Góra dół, wyszedł pyszny.

      Usuń