Śledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu.
Polecam Wam również super przepis na świąteczne śledzie, a mianowicie: śledzie po chłopsku
Śledzie w śmietanie – Składniki:
- 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g
- 2 szklanki mleka
- 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne)
- 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka
- 150 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 1 mała cebula – ok 60 g
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- pieprz do smaku
- sól (opcjonalnie)
- kilka gałązek koperku
Przepis na śledzie w śmietanie:
- Śledzie 3 razy przepłukać pod zimną wodą, a następnie zamoczyć w misce na 2-3 h w 2 szklankach zimnego mleka. Jeśli matiasy po tym czasie wciąż są za słone, to należy ponownie je przepłukać (jeśli są tylko odrobinę za słone) lub wymienić mleko na świeże i ponownie je wymoczyć (jeśli nadal są mocno słone). Kolejno odsączyć śledzie na sitku i osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm.
- Jabłko obrać, pokroić w małą kosteczkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to możecie przelać ją wrzątkiem na sitku i pozostawić do ostudzenia. Ja z reguły daję cebulkę bez sparzania.
- Do jednej miski wrzucić śledzie, jabłko, cebulę oraz obie śmietany, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Jeśli jabłko jest zbyt mało słodkie można dodać cukru do smaku. Ewentualnie dosolić – jeśli śledzie wypłukały się całkowicie z soli. Ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez godzinę, by smaki się przegryzły.
- Podawać śledzie oprószone posiekanym koperkiem, z ugotowanymi ziemniakami z wody lub z ziemniakami w mundurkach. Smacznego!