Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą
Obiad

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Kuchnia : Polska | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 3 porcje

Śledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu.

Polecam Wam również super przepis na świąteczne śledzie, a mianowicie: śledzie po chłopsku


Śledzie w śmietanie – Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g
  • 2 szklanki mleka
  • 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne)
  • 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 1 mała cebula – ok 60 g
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • pieprz do smaku
  • sól (opcjonalnie)
  • kilka gałązek koperku

Śledzie w śmietanie na obiad z jabłkiem

Przepis na śledzie w śmietanie:

  1. Śledzie 3 razy przepłukać pod zimną wodą, a następnie zamoczyć w misce na 2-3 h w 2 szklankach zimnego mleka. Jeśli matiasy po tym czasie wciąż są za słone, to należy ponownie je przepłukać (jeśli są tylko odrobinę za słone) lub wymienić mleko na świeże i ponownie je wymoczyć (jeśli nadal są mocno słone). Kolejno odsączyć śledzie na sitku i osuszyć papierowymi ręcznikami.
  2. Pokroić śledzie na mniejsze kawałki o długości ok. 2-3 cm.
  3. Jabłko obrać, pokroić w małą kosteczkę, a następnie skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to możecie przelać ją wrzątkiem na sitku i pozostawić do ostudzenia. Ja z reguły daję cebulkę bez sparzania.
  5. Do jednej miski wrzucić śledzie, jabłko, cebulę oraz obie śmietany, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Jeśli jabłko jest zbyt mało słodkie można dodać cukru do smaku. Ewentualnie dosolić – jeśli śledzie wypłukały się całkowicie z soli. Ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez godzinę, by smaki się przegryzły.
  6. Podawać śledzie oprószone posiekanym koperkiem, z ugotowanymi ziemniakami z wody lub z ziemniakami w mundurkach. Smacznego!

Śledzie w śmietanie z cebulą na obiad

4.7 / 5 ( 3 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here