poniedziałek, 3 grudnia 2018

Ciasto z kremem sernikowym

Ciasto to jest wyjątkowo delikatne, puszyste, smaczne i co ważne nie jest za słodkie. Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt czasochłonne ani za trudne. Szczerze polecam, ale uwaga ciasto za szybko znika, przynajmniej u mnie tak było.

Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin.


Składniki:
  • Biszkopt:*
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 500 ml zimnej kremówki 30%
  • 4 serki waniliowe "danio-140g"
  • 1 szkl wrzątku
  • 1 galaretka cytrynowa
  • słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 100 g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż. 

*Można też składniki podzielić i upiec dwa osobne biszkopty. Na spód z 4 jajek a na górę z 3 jajek. 
Krem:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach stopniowo dodawać zimne serki i na końcu wolnym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę.
Biszkopt posmarować połową dżemu wylać 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą dżemu i wylać resztę kremu. posypać migdałami podprażonymi na suchej patelni.
Ciasto przechowywać w lodówce.



4 komentarze:

  1. bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bardzo smacznie jutro może będę robić

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy16 maja, 2023

    witam.
    do kremu na koniec wlałam galaretkę jak w przepisie i zrobiła się zupa rzadka co zrobiłam źle

    OdpowiedzUsuń