Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby dobrze zrobionej babki piaskowej… Kolejną moją propozycją na świąteczne ciasto jest właśnie babka pomarańczowa z dodatkiem suszonej żurawiny. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi wyśmienite – jest puszyste, delikatne, o cudownym zapachu pomarańczy, a jej wykończenie w postaci polewy z białej czekolady robi świetną robotę!
Składniki i przepis na babkę pomarańczową z żurawiną:
- 420g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300g miękkiego masła
- 200g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
- skórka starta z 2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Pomarańcze przed starciem skórki należy wyparzyć gorącą wodą, by pozbyć się wszystkich konserwantów, które nakładane są na skórkę. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta i lekko zmieni kolor. Cały czas miksując dodajemy partiami cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz szczyptę soli. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku, a następnie sok i skórkę z cytryny. Przełączamy na najniższe obroty miksera i dodajemy w dwóch porcjach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy suszoną żurawinę i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki wysmarowanej wcześniej masłem lub margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka”.
Składniki i przepis na polewę z białej czekolady:
- 200g białej czkekolady
- 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- garść suszonej żurawiny
Połamaną czekoladę umieszczamy wraz ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, zdejmujemy z kąpieli wodnej i lekko studzimy. Tak przygotowaną polewę oblewamy wystudzoną babkę i obsypujemy żurawiną.