Babka pomarańczowa z żurawiną
Boże Narodzenie Muffiny

Babka pomarańczowa z żurawiną

Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby dobrze zrobionej babki piaskowej… Kolejną moją propozycją na świąteczne ciasto jest właśnie babka pomarańczowa z dodatkiem suszonej żurawiny. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi wyśmienite – jest puszyste, delikatne, o cudownym zapachu pomarańczy, a jej wykończenie w postaci polewy z białej czekolady robi świetną robotę!

Składniki i przepis na babkę pomarańczową z żurawiną:

  • 420g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 jajek
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Pomarańcze przed starciem skórki należy wyparzyć gorącą wodą, by pozbyć się wszystkich konserwantów, które nakładane są na skórkę. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta i lekko zmieni kolor. Cały czas miksując dodajemy partiami cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz szczyptę soli. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym jajku, a następnie sok i skórkę z cytryny. Przełączamy na najniższe obroty miksera i dodajemy w dwóch porcjach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy suszoną żurawinę i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki wysmarowanej wcześniej masłem lub margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka”.

Babka pomarańczowa z żurawiną

Składniki i przepis na polewę z białej czekolady:

  • 200g białej czkekolady
  • 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • garść suszonej żurawiny

Połamaną czekoladę umieszczamy wraz ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, zdejmujemy z kąpieli wodnej i lekko studzimy. Tak przygotowaną polewę oblewamy wystudzoną babkę i obsypujemy żurawiną.

 

Babka pomarańczowa z żurawiną

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *