Ciasto z połówkami jabłek – przepis na szarlotkę
Domowe ciasta zawsze są warte grzechu. A ciasto z połówkami jabłek to poezja smaku. Jest proste w przygotowaniu i pasuje każdemu. Dodatkowo też nie wymaga od nas dużej ilości składników a czas przygotowania skrócony jest do minimum. Mam dla Was dziś przepis na szarlotkę doskonałą. Jeśli jeszcze go nie znacie nie wiecie co tracicie!
Ciasto z połówkami jabłek – składniki
Trafiłam na to ciacho gdzieś na instagramie. Wprawdzie tam zalecano, by jabłka odstały swoje i puściły sok, ale ja się do tych zaleceń nie dostosowałam i nie żałuję bo wyszło pyszne. Gwarantuję Wam, że macie w domu wszystkie składniki – u mnie ich nigdy nie brakuje – dlatego jeśli nie posiadacie niczego słodkiego do niedzielnej kawki, zamiast pomykać do cukierni – wszak dziś niedziela handlowa – lepiej zmajstrujcie sobie sami własne ciacho bo ten przepis na szarlotkę jest naprawdę prosty. Czego potrzebujemy?
- mąka pszenna – 2,5 szklanki
- cukier puder – około 2 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier waniliowy – pojedyncza porcja
- jajko
- margaryna lub masełko. Ważne, żeby było 250 gram
- serek waniliowy – ja zawsze używam Danio – 125 gram
- 8 dużych jabłek
- cynanom
- śmietana kwaśna 18 %
- cukier puder do polewy
Przepis na szarlotkę – jak zrobić ciasto z połówkami jabłek?
Zagniatamy razem wszystkie składniki na ciasto – czyli wszystko do momentu, w których w składnikach pojawiają się jabłka. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich wykładamy na blaszce – na papier do pieczenia. Drugą wkładamy do lodówki by się schłodziła.
W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy je i dzielimy na połówki. Kładziemy je na ciasto dość ciasno – jedno obok drugiego. Posypujemy obficie cynamonem. Teraz przyszła pora na drugą połowę ciasta. Rozwałkowujemy ją i układamy na górze.
Wkładamy do piekarnika na około 60 minut w temperaturze 180 stopni.