Od kuchni

Ciasto z połówkami jabłek – przepis na szarlotkę

Domowe ciasta zawsze są warte grzechu. A ciasto z połówkami jabłek to poezja smaku. Jest proste w przygotowaniu i pasuje każdemu. Dodatkowo też nie wymaga od nas dużej ilości składników a czas przygotowania skrócony jest do minimum. Mam dla Was dziś przepis na szarlotkę doskonałą. Jeśli jeszcze go nie znacie nie wiecie co tracicie!

Ciasto z połówkami jabłek – składniki

Trafiłam na to ciacho gdzieś na instagramie. Wprawdzie tam zalecano, by jabłka odstały swoje i puściły sok, ale ja się do tych zaleceń nie dostosowałam i nie żałuję bo wyszło pyszne. Gwarantuję Wam, że macie w domu wszystkie składniki – u mnie ich nigdy nie brakuje – dlatego jeśli nie posiadacie niczego słodkiego do niedzielnej kawki, zamiast pomykać do cukierni – wszak dziś niedziela handlowa – lepiej zmajstrujcie sobie sami własne ciacho bo ten przepis na szarlotkę jest naprawdę prosty. Czego potrzebujemy?

  • mąka pszenna – 2,5 szklanki
  • cukier puder  – około 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy  – pojedyncza porcja
  • jajko
  • margaryna lub masełko. Ważne, żeby było 250 gram
  • serek waniliowy – ja zawsze używam Danio – 125 gram
  • 8 dużych jabłek
  • cynanom
  • śmietana kwaśna 18 %
  • cukier puder do polewy

Przepis na szarlotkę – jak zrobić ciasto z połówkami jabłek?

Zagniatamy razem wszystkie składniki na ciasto – czyli wszystko do momentu, w których w składnikach pojawiają się jabłka. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich wykładamy na blaszce – na papier do pieczenia. Drugą wkładamy do lodówki by się schłodziła.

W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy je i dzielimy na połówki. Kładziemy je na ciasto dość ciasno – jedno obok drugiego. Posypujemy obficie cynamonem. Teraz przyszła pora na drugą połowę ciasta. Rozwałkowujemy ją i układamy na górze.

Wkładamy do piekarnika na około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

ciasto z połówkami jabłek

przepis na szarlotkę

To, co mnie tutaj zaskoczyło, to polewa. Wystarczy zmieszać 4 łyżki śmietany – czubate – z 4 łyżkami cukru pudru i wylać wszystko na jeszcze gorące ciasto. Polewa jest prawdziwym dopełnieniem naszej szarlotki, fajnie zastyga i smakuje wybornie, choć nie ma w niej wielkiej filozofii. Myślę, że pomysł z polewą wykorzystam jeszcze nie raz, przy okazji innych ciast. Ciasto z połówkami jabłek dołączyło do listy naszych ulubionych. Najlepsze jest z aromatyczną herbatą!

Udostępnij: