Dynia nierozerwalnie kojarzy mi się z jesienią. Wspaniale wygląda jako ozdoba, a jeszcze lepiej smakuje. W postaci zupy pozwala zapomnieć o deszczu i zimnie za oknem, gdyż szybko rozgrzewa od stóp do głów. Ponadto, dodatek imbiru oraz curry wzmacnia odporność i pozwala się uchronić nasz organizm przed atakiem drobnoustrojów.
Dlaczego warto?
Dynia jest rośliną jednoroczną
pochodzącą z Ameryki. Jej zbawienne właściwości na zdrowie docenili już
Indianie wiele wieków temu. Dynia swój żółto-czerwony kolor zawdzięcza
barwnikowi – beta‑karotenowi, który jest przeciwutleniaczem i może zmniejszać
ryzyko występowania nowotworów. Ponadto, beta-karoten w organizmie jest
przekształcany w witaminę A mającą zbawienny wpływ na plamkę żółtą w oku,
dzięki czemu możemy widzieć w mroku. Dynia obniża również poziom glukozy we
krwi. Jest niskokaloryczna (26 kcal/100 g) przez co mogą spożywać ją osoby
będące na diecie.
Składniki:
- 0,25 dużej dyni
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 0,5 pora
- 0,5 szklanki soczewicy
- 300g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- Pieprz i sól do smaku
- Sok z cytryny
Przygotowanie:
Do garnka wlej olej i
dodaj pokrojoną dynię, cebulę, marchewkę, pora. Smaż przez 5 minut od czasu do
czasu mieszając. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła warzywa. Po 5 min dodaj
opłukaną pod zimną wodą soczewicę. Całość gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj
passatę, przyprawy i wymieszaj. Gotuj, dopóki wszystkie warzywa zmiękną.
Zblenduj całość na gładki krem. Na samym końcu dodaj sok z cytryny. Zupę możesz
podawać z nasionami dyni lub słonecznika. Smacznego!
A Wy, jakie macie sposoby na rozgrzanie się w te zimne dni? Piszcie w komentarzach.
Na naszym Instagramie znajdziesz nasze codzienne zdrowe migawki z życia, a jesteśmy również na Facebooku i Google+ :)
Pozdrawiamy!
Małgosia
Małgosia
Uwielbiam zupę dyniową :-)
OdpowiedzUsuń