listopada 28, 2018

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków domowej roboty jest GENIALNY! Znakomity nie tylko do barszczu, ale i do picia! Uwierzcie, ja gdy tylko go spróbowałam, pokochałam ten smak. Teraz nie wyobrażam sobie gotowania barszczu, tym bardziej wigilijnego bez niego. Żadne tam octy, czy sok z cytryny -  tylko ZAKWAS!  O jego właściwościach zdrowotnych napisano już wiele. W skrócie - to świetny probiotyk i antyoksydant. 

Zakwas z buraków

  • około 1kg buraków 
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli na litr wody
  • łyżka ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
Buraki myję, obieram i kroję w plastry lub jeśli mniejsze to na ćwiartki. Układam je w dużym słoju (takim, jak do kiszenia ogórków) i przekładam obranymi ząbkami czosnku i przyprawami. W przegotowanej wodzie rozpuszczam sól. Solanką zalewam buraki tak, żeby wszystkie były przykryte. Jeżeli buraki wypływają, należy je docisnąć np talerzykiem.
Słoik przykrywam gazą, obwiązuję gumką i odstawiam na blat na około tydzień. Zaglądam codziennie i sprawdzam, czy wszystkie są pod wodą i czy nie pleśnieją. Jeśli pojawi się pleśń, zakwas trzeba wyrzucić. Pojawienie się piany jest naturalnym procesem.
Po tygodniu zakwas jest gotowy. Należy go przecedzić, przelać do butelek i trzymać je w chłodzie. 
Buraki również nadają się do jedzenia, np do sałatki.
Zakwas z buraków

3 komentarze :

  1. Nasza mama robi taki zakwas :) My bardzo lubimy zupę z niego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama czasami robię, nie ma nic zdrowszego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy byłam w ciąży, zakwas piłam codziennie - samo to może świadczyć o jego pro zdrowotnych właściwościach :) Teraz również piję naparstek dziennie - dla zdrowia!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger