Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem



Ta surówka to istna bomba witaminowa, dodatkowo zrobiona na bazie jogurtu (zawiera tylko łyżkę majonezu), więc jest naprawdę zdrowa. Można ją podać do obiadu, szczególnie do dań mięsnych lub wsadzić w bułę z kotletem, tak czy tak jest pyszna. Ostra od chrzanu, słodka od jabłka i marchewki i lekko kwaskowa od cytryny. Jest nieco podobna do wszystkim znanego colesława, jednak nie zawiera tak dużo majonezu, zrobiona jest z kapusty pekińskiej, która jest bardziej lekkostrawna od zwykłej kapusty głowiastej, nie zawiera musztardy i octu, ma za to ostry polski chrzan:)

8 liści kapusty pekińskiej
1 średnia marchewka
1 średnie jabłko
1 mała cebula
200 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
sól i pieprz

Liście kapusty umyć i drobno pokroić. Jabłko i marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Kapustę , jabłko i marchew wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, majonez, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać do miseczki z sałatką i dobrze wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać do drugiego dania do dań mięsnych. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne