Szybka kremówka toffi z orzechami

Szybka kremówka toffi z orzechami Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Często, gdy mam mało czasu lub nie mam ochoty na długie stanie w kuchni sięgam właśnie po takie kremówki. Bez pieczenia, proste, słodkie, idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Wspaniale sprawdza się na spotkania z przyjaciółmi 😉 Polecam i Wam, spróbujcie.

Składniki:

  • 1 opakowanie herbatników – u mnie Petit Beurre pełnoziarniste od Cukry Nyskie
  • 1 puszka masy toffi (opcjonalnie kajmakowej)
  • 200 g miękkiego masła
  • garść orzechów laskowych łuskanych Helio
  • polewa o smaku toffi Helio
  • chrupiące czekoladowe kuleczki do dekoracji

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, a następnie kolejno dodajemy po łyżce masy toffi, aż do jej wykończenia. Małą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy herbatniki, następnie nakładamy masę, ostrożnie wyrównujemy i posypujemy ją rozdrobnionymi orzechami. Dociskamy je, aby weszły w masę. Następnie układamy wierzchnią warstwę herbatników. Naszą kremówkę polewamy polewą toffi (można do niej dodać odrobinę mleka, wymieszać, wówczas później będzie łatwiej pokroić kremówkę) i dekorujemy chrupiącymi kuleczkami.

Kremówkę wkładamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła (najlepiej na kilka godzin, u mnie stała przez noc).

Przed podaniem wyciągamy z formy (papier do pieczenia nam to ułatwi) i kroimy ostrym nożem.

Smacznego

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl


Andrzejkowa uczta 2

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz