Najszybsza surówka do obiadu z możliwych, chociaż w smaku nie jest taka oczywista. Surówka składa się tylko z kapusty pekińskiej i szalotki oraz przypraw, które w połączeniu z sosem sojowym, nadają jej ciekawego smaku.
Czasami smaczne pomysły wpadają do głowy z potrzeby chwili, tak też powstała ta surówka. Obiad praktycznie był już przygotowany, tylko brakowało czegoś chrupiącego i soczystego do mięsa, a że w lodówce z zieleniny była tylko kapusta pekińska, więc dużego wyboru nie miałam i improwizowałam. Połączyłam ją z szalotką i dodałam sosu sojowego i powiem Wam, że wyszło pysznie, idealnie pasowało do pieczonego kurczaka i ryżu.
Składniki:
(2 - 3 porcje)
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonej natki kolendry (ze świeżą będzie jeszcze smaczniej)
- 3 - 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- odrobina chili (opcjonalnie)
Przygotowanie kapusty pekińskiej z sosem sojowym:
- Szalotkę obrać i pokroić na cienkie plasterki lub pióra, delikatnie oprószyć solą. Czosnek obrać i pokroić w cienkie słupki lub przecisnąć przez praskę.
- Kapustę umyć i liście pokroić na drobne paseczki.
- Kapustę połączyć z szalotką i czosnkiem, dodać kolendrę, sos sojowy, ocet winny, olej, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, można dodać odrobinę chili. Wszystko starannie wymieszać.
- Taka surówka świetnie pasuje do mięsa drobiowego.
Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuń