Smażone ziemniaczki z serem, koperkiem i przyprawami

Smażone ziemniaczki z serem, koperkiem i przyprawami Proste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. To jeden z pomysłów, który wykorzystuję najczęściej, gdy zostaną mi ugotowane ziemniaki z obiadu, a akurat tego dnia nie mamy ochoty na sałatkę lub inne dania, w których można je zużyć. Spróbujcie takich smażonych ziemniaczków z serem, koperkiem i przyprawami. Smacznie, prosto i oszczędnie 😉

Składniki: (ilości orientacyjne, zależą od ilości ziemniaków)

  • około 3 ugotowane wcześniej ziemniaki (ilość można zwiększyć/zmniejszyć)
  • około 2 łyżki oleju rzepakowego – u mnie Woj-len
  • szczypta suszonej bazylii
  • słodka czerwona papryka (około łyżeczki)
  • mała szczypta granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • kawałek żółtego sera
  • łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy np. w ćwiartki lub większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, powinien tylko pokryć delikatnie dno. Układamy nasze ziemniaki. Posypujemy po wierzchu słodką czerwoną papryką, doprawiamy granulowanym czosnkiem, suszoną bazylią, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość smażymy na większym ogniu, co jakiś czas delikatnie obracając ziemniaki, aby były chrupiące z każdej strony. Pod koniec smażenia posypujemy ziemniaki startym żółtym serem i posiekanym koperkiem. Zostawiamy na chwilę, aby ser się stopił. Ściągamy patelnię z ognia i od razu podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz