Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Jak najbardziej lubicie jeść ziemniaki? Pieczone, smażone, w formie puree? Robicie z nich placki ziemniaczane, kopytka, wrzucanie do zupy? Ja uwielbiam je w każdej wersji, ale postanowiłam odkryć ziemniaki na słodko – bo skoro można zrobić ciasto z batatów albo z kalafiora, to czemu by nie wykorzystać do tego naszych polskich, swojskich kartofli? I oto powstało ono – treściwe, intensywnie czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym. Gotowi?Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Ziemniaki na słodko? Dlaczego nie!

Ci, którzy śledzą bloga wiedzą już, że lubię kombinować i bawić się w nieoczywiste smaki. Uwielbiam też zdrowsze wersje słodkości – tak, aby można się nimi było objadać ile wlezie, bez żadnych wyrzutów sumienia! I w związku z tym – pakuję warzywa gdzie się tylko da, także do ciast i deserów. Dlatego, kiedy przygotowywałam materiał do jesiennego numeru Magazynu Kocioł, którego bohaterami są boczek i ziemniaki (i jest do pobrania całkiem za darmo!) – wiedziałam, że muszę wykombinować słodką wersję kartofli. I jak postanowiłam, tak zrobiłam – powstało dość treściwe, w smaku przypominające coś pomiędzy brownies a murzynkiem ciasto czekoladowe. Nie jest w środku takie wilgotne jak brownie, ale tez nie takie puszyste, jak tradycyjny murzynek. Po prostu trzeba spróbować! 

Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

I do tego doskonały krem kawowy z mascarpone i syropem klonowym

Kremowe mascarpone świetnie łączy się ze słodkim i charakterystycznym syropem klonowym. Ale dodałam tutaj czegoś jeszcze – odrobinę kawy, która nadaje mu cudownego smaku słodkiej cafe latte. Ponieważ samo ciasto jest dość ciężki i treściwe, to krem dodaje mu fajnej aksamitności. Jednym kawałkiem można się najeść! A na dodatek ciasto jest zero waste – spokojnie możecie do niego wykorzystać ziemniaki, jakie zostały Wam z wczorajszego obiadu. 

Ciasto ziemniaczane na święta? Dlaczego nie!

To ciasto z powodzeniem może trafić na świąteczny stół. Niewątpliwie będzie bardzo oryginalnym świątecznym wypiekiem! Przyozdobione winogronami, świeżym rozmarynek i odrobiną kakao pięknie będzie się prezentowało. Szczególnie położone na czarnym, pięknym talerzu marki Ambition, np. tym z serii Ambition Valencia

Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Tortownica 20 cm średnicy

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia   Średnica tortownicy: 20 cm 

Składniki na ciasto:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 190 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 ml (¾ szklanki) wody lub wody po namaczaniu daktyli
  • 3 łyżki oleju 
  • 180 g daktyli
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina masła lub oleju i mąki do wysypania tortownicy

Składniki na krem:

  • 125 g mascarpone
  • 70 ml syropu klonowego
  • 3 łyżeczki zaparzonej kawy
  • 75 ml śmietany kremówki

Do podania:

  • Winogrona
  • Rozmaryn
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  • Daktyle suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny, odsączamy, zachowując wodę. Świeżych nie trzeba namaczać. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
  • Szykujemy tortownicę o średnicy około 20 cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra dół).
  • Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i odkładamy na bok. 
  • Do ziemniaków dodajemy daktyle, sok z ½ cytryny, wodę po daktylach i olej. Dokładnie blendujemy. 
  • Dodajemy mąką, kakao, sól, proszek i sodę i miksujemy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Szykujemy krem kawowy. Mascarpone miksujemy z ostudzoną kawą i syropem klonowym, dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
  • Wykładamy krem na ciasto, dekorujemy winogronami i rozmarynem i obsypujemy kakao.

Kilka słów o fotografii kulinarnej. Czyli jak zrobiłam to zdjęcie?

Czekoladowe ciasto ziemniaczane z kremem kawowym

Zdjęcie robiłam w świetle dziennym, okno było z prawej strony sceny. Tylną część zdjęcie przesłoniłam moją domową „blendą”, czyli styropianem pomalowanym na czarno. Możecie też użyć po prostu czarnej blendy . Tą sama styropianową blendę ustawiłam naprzeciwko z okna, żeby pogłębić cienie.

Oba tła wykonałam sama. Ciasto położyłam na dużym czarnym talerzu. W tle stoi miętowa doniczka z IKEA, ze świeżym rozmarynem. Ciasto przypruszyłam kakao – na jedym z ujęć sypała je z góry moja siostra – wtedy skróciłam czas naświetlania.

W obróbce dość mocno zwiększyłam cienie i czernie, kontrast i lekko clarity. Zwiekszyłam minimalnie dehaze, poza tym uzyłam tutaj dwóch osobnych radial filter – jedno dla samego ciasta (rozjaśnienie, zmniejszenie highlights), drugie na resztę sceny (zwiększenie cieni, zmniejszenie czerni), jak i nieco odcieniem zielonego. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *