» Przepisy » Fit - lekko, zdrowo :) » Energetyczne śniadania » Tofucznica z pomidorami i bazylią, czyli wegańska jajecznica BEZ

Tofucznica z pomidorami i bazylią, czyli wegańska jajecznica BEZ


1 5 5
2018-11-21
10 minut
bardzo łatwe
Porcje: 2
Kuchnia europejska
Tofucznica z pomidorami i bazylią, czyli wegańska jajecznica BEZ

Tofucznica. Brzmi tajemniczo, prawda? Tofucznica to wegańska odpowiedź na jajecznicę. W tofucznicy jajka zostały zastąpione tofu. Do tofucznicy można dodawać najróżniejsze przyprawy i warzywa. To danie wegańskie, czyli nie może się w nim znaleźć żaden produkt pochodzenia zwierzęcego.

Tofucznica to pyszne i lekkie danie, które można wcinać na śniadanie lub kolację. To także fajny pomysł na jedzenie do pracy lub szkoły. Wystarczy taką tofucznicę zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos :)

W sieci krąży mnóstwo przepisów na różne tofucznice. Przygodę z tofucznicą najlepiej zacząć od tego łatwego i sprawdzonego przepisu. Tofucznica z pomidorami i bazylią to danie szybkie, przepyszne i aromatyczne :)

Głównym składnikiem jest oczywiście tofu. W tym przepisie do tofu dołączyła suszona bazylia i pomidorki koktajlowe. Odrobina kurkumy nadaje pięknego żółtego koloru. Listki bazylii dodają świeżości. Wszystko razem smakuje przepysznie :)

Przepis na tofucznicę z pomidorami i bazylią nie jest trudny, a składniki łatwo dostępne. Do tego przygotowanie tofucznicy nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy pokruszyć tofu, podsmażyć je na oleju i dodać pomidorki koktajlowe. Jeszcze chwila na patelni i można nakładać gotową tofucznicę na patelnię :)

Jak widzisz, przepis na tofucznicę z pomidorami i bazylią nie jest skomplikowany. To prosty przepis na bardzo fajne i oryginalne danie, które przypadnie do smaku nie tylko weganom i wegetarianom. Także mięsożercy będą zachwyceni tofu w takiej postaci. Tofucznica to danie również dla tych, którzy dbają o linię lub po prostu zdrowo się odżywiają :)

Wybierz ten łatwy i sprawdzony przepis na przepyszną tofucznicę z pomidorami i bazylią. Poznaj tofu w nowej i oryginalnej odsłonie :)


Składniki na tofucznica z pomidorami i bazylią, czyli wegańska jajecznica bez jajek

18 dag naturalnego tofu (1 kostka)
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta czarnej soli kala namak lub sól morska
świeżo mielony czarny pieprz

do podania świeża bazylia

Przygotowanie dania tofucznica z pomidorami i bazylią, czyli

... wegańska jajecznica bez jajek

  1. Pomidorki pokrój na połówki.
  2. Tofu pokrusz dłońmi lub za pomocą widelca.
  3. Na patelni rozgrzej i smaż na nim tofu.
  4. Wlej wodę, dopraw czarną lub morską solą, pieprzem, bazylią i kurkumą. Wymieszaj
  5. Kiedy tofu nabierze żółtego koloru, a woda odparuje, dodaj pomidorki koktajlowe. Wymieszaj.
  6. Smaż, aż pomidorki będą miękkie.
  7. Udekoruj listkami bazylii.
  8. Gorącą tofucznicę podawaj od razu z ulubionym pieczywem lub bez :)






Tofucznica z pomidorami i bazylią, czyli wegańska jajecznica BEZ jajek - etap 1

Tofucznica z pomidorami i bazylią, czyli wegańska jajecznica BEZ jajek, to pomysł na oryginale i pyszne śniadanie lub kolację :)



Tofucznica z pomidorami i bazylią, czyli wegańska jajecznica BEZ jajek - etap 1

Przepis na tofucznicę z pomidorami i bazylią nie jest trudny, a lista składników nie jest długa. Tylko robić i próbować tofu w tej pysznej i aromatycznej odsłonie :)



Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.