poniedziałek, 19 listopada 2018

Piernik Last Minute


Piernik Last Minute to takie ciasto, które możecie zrobić przed samymi świętami.
Kiedy już wszystko przygotowane, a jeszcze macie ochotę i siły na jeszcze jedno ciasto.
Nie wymaga leżakowania, wystarczy dokładnie wymieszać.

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka sody (płaska)
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • mały słoiczek powideł śliwkowych

polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki śmietany




Najpierw mieszamy wszystkie sypkie składniki, a potem dodajemy składniki mokre.
Dokładnie mieszamy i wylewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciasto będzie ostudzone polewamy czekoladową polewą samodzielnie zrobioną
(wszystkie składniki na polewę zagotowujemy w garnuszku).
Smacznego.

5 komentarzy:

  1. super przepis, chętnie wypróbuję :) tylko mały słoiczek tzn ile? i powidła dodać do ciasta jako skladnik mokry?

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 łyżka sody???? chyba łyżeczka...

    OdpowiedzUsuń