Wołowina w sosie musztardowym to bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie na obiad. Czas jego przygotowania zależy od rodzaju użytego mięsa wołowego. Aromatyczny i bardzo sycący posiłek.
Do przygotowania tego dania świetnie nadaje się niezbyt tłusty kark wołowy lub pręga wołowa. Czasem kupuję gotowe mięso gulaszowe, ale w nim często są kawałki mięsa z różnych części i zdarza się, że trafiają się takie, które trzeba długo gotować. Przygotowując wołowinę w sosie musztardowym, najwięcej czasu zajmuje właśnie samo jej duszenie.
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 90 - 120 minut
Składniki na wołowinę w sosie musztardowym:
- 1,2 kg mięsa wołowego (może być gulaszowe)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 100 ml śmietany 18%
- 3 łyżeczki majeranku
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka rozmarynu
- wiązka koperku
- kilka gałązek natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
Jak przygotować wołowinę w sosie musztardowym?
- Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące, następnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- W garnku zagotować litr wody z listami laurowymi i zielem angielskim dodać obsmażone mięso i dusić pod przykryciem około 50 minut. Woda powinna pokrywać mięso, w czasie gotowania co pewien czas zamieszać i sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa.
- Dodać również obrane i pokrojone marchewki, dusić około 20 minut.
- Następnie dodać musztardę, majeranek i rozmaryn, dusić na niskiej mocy palnika pod przykryciem do miękkości mięsa. Czas duszenia zależy od rodzaju użytego mięsa. Jeśli kupimy gotowe mięso wołowe gulaszowe to, może być tak, że nie wszystkie kawałki w tym samym czasie będą miękkie.
- Na koniec dodać drobno pokrojoną paprykę, posiekany koperek i pietruszkę oraz zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej wody śmietanę. Przyprawić do smaku pieprzem, solą i zagotować.
- Po ugotowaniu wołowinę w sosie musztardowym odstawić na około 7 minut, aby zakończył się proces gotowania.
- Podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Bardzo lubimy takie właśnie gulasze z kaszą. Mnie babcia nauczyła, że najlepsza jest do niego właśnie pręga wołowa;)
OdpowiedzUsuń