Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście


     W tamtym tygodniu był bardzo łatwy przepis na jabłka do szarlotki więc teraz czas na szarlotkę :) Gdy przygotujemy sobie jabłka do słoików według tego przepisu to zrobienie szarlotki stanie się bajecznie proste. Uwielbiam ten zapach i smak, a Wy? :)

Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście

Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki mąki mieszanej (pszennej białej z razową) 
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • plus 1 litrowy słoik "jabłek na szarlotkę" (przepis tutaj)

Wykonanie:

Mąkę, zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka siekamy nożem. Gdy dobrze rozdrobnimy dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażarki. Chłodzimy 10-15 minut.

2/3 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki. Nakładamy na ciasto jabłka.

Z białek ubijamy pianę i wykładamy na jabłka.

Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.

Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu około 40 minut (do zrumienienia).


Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście


Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście



Szarlotka pachnąca cynamonem na delikatnym kruchym cieście

Komentarze