Domowe czekoladki z kandyzowanym ananasem Idealne na spotkania z koleżankami lub gdy po prostu mamy ochotę na coś dobrego 😉 Proste i szybkie w przygotowaniu. Czekoladowe krążki przygotowuje się m.in. z oleju kokosowego, dobrego ciemnego kakao i miodu. Uwaga! Czekoladki nie są zbyt słodkie, bardziej przypominają gorzką czekoladę. Słodyczy nadają im dodatki – u mnie kolorowe kawałki kandyzowanego ananasa. Spróbujcie.
Szukając bakalii do wypieków i najróżniejszych deserów zajrzyjcie do sklepu internetowego e-Dana. Duży wybór, dobra jakość. Polecam!
Składniki: (na 12 sztuk)
- pół szklanki kakao (ciemnego do wypieków)
- pół szklanki rozpuszczonego masła (u mnie klarowane)
- pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)*
- ananas kandyzowany mix kolorów – do nabycia w e-Dana
*jeśli takiego nie macie możecie rozpuścić swój miód
Dodatkowo:
- będzie Wam potrzebna silikonowa forma na muffinki
Smacznego
Do miski wsypujemy ciemne kakao. Wlewamy ciepłe rozpuszczone masło (najlepiej klarowane), ciepły rozpuszczony olej kokosowy i płynny miód. Całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Masę przelewamy do silikonowej foremki na muffinki. W każdą porcję (mają nam powstać czekoladowe krążki) nakładamy kilka kandyzowanych kostek ananasa.
Formę odstawiamy do przestudzenia, a następnie do zamrażalnika, aby nasze czekoladki ładnie zastygły (na około 2 h).
Następnie wyciągamy nasze czekoladowe krążki z foremki.
Nasze domowe czekoladki z kandyzowanym ananasem podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Smacznego
Pyszne czekoladki.
Dziękuję i polecam 🙂