Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – sposób na wczorajsze ziemniaki :)

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Dzięki temu nic się nie marnuje, a my przygotujemy szybki i smaczny obiad w zaledwie 30 minut. Dla mnie połączenie ziemniaków z cebulą i boczkiem jest obłędne. A jak jeszcze do tego dodać żółty ser i śmietankę, to robi się z tego konkretny i syty obiad. Jeśli jednak unikasz boczku, to śmiało możesz go wymienić na kiełbasę i też będzie pysznie 🙂

Jestem Wielkopolanką, więc chyba rozumiesz, że ziemniaki to dla mnie rarytas. Uwielbiam je też podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem cebulki i solidnie przyprawić papryką 🙂 Jednak takie rozwiązanie stosuję, gdy zostaje mi odrobina ziemniaków z dnia wczorajszego. Gdy jest ich więcej, jak dziś, to sięgam po sprawdzone przepisy na ruskie pierogi, kopytka, czy kluski śląskie. Jednak zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą ma jedną istotną cechę, to szybkość! Robi się ją bardzo sprawnie, śmiało można ją odgrzewać – choć u mnie taki obiad znika od razu 🙂

 


Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – Składniki:Zapiekanka ziemniaczana

  • ok 800g ugotowanych ziemniaków – pokrojonych w talarki,
  • ok 200 g boczku surowego wędzonego – pokrojonego w kostkę,
  • 1 duża cebula – poszatkowana,
  • kilka plasterków żółtego sera,
  • 200 ml śmietany – u mnie 12%,
  • 4 jajka,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmażmy razem cebulkę z boczkiem – aż do zeszklenia się cebulki.
  2. Naczynie żaroodporne posmarujmy masłem i posypmy je bułką tartą.
  3. Do formy włóżmy połowę ziemniaków, na nie podsmażony boczek z cebulką.
  4. Mięsny farsz przykryjmy pozostałymi ziemniakami i serem.
  5. Całość polejmy rozmąconymi jajkami ze śmietaną i przyprawami.
  6. Zapiekankę ziemniaczaną pieczmy przez około 30 minut w 180ºC

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – Rady

Jeśli unikasz boczku, to śmiało możesz go wymienić na 200 g kiełbasy.Zapiekanka ziemniaczana - kawałek

Rekomenduję pieczenie zapiekanki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Jeśli jej nie posiadasz, to folia aluminiowa może ją świetnie zastąpić.

Proporcje są orientacyjne, nic się nie stanie, jak dodasz więcej ziemniaków, czy mniej sera.

Pamiętaj, że zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą jest daniem resztkowym, więc możesz do niej dodać też ugotowane warzywa, która zostały Ci z ostatniego obiadu. Podsmażone pieczarki też świetnie się sprawdzą jako dodatek do boczku.

 

Teraz już wiesz co zrobić z wczorajszych ziemniaków 🙂

Życzę Ci smacznego!

Zobacz też inne przepisy z ziemniakami:

Szagówki

Kopytka – czyli wielkopolskie szagówki, to prawdziwy rarytas. Wypróbuj koniecznie! 🙂

 

 

 

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi – klasyka! Każdy ich pragnie! 🙂

 

 

 

 

Białe kluski śląskie

Kluski śląskie – to samo dobro zaklęte w ziemniaku. Przekonaj się i Ty 🙂

 

(Odwiedzono 2 321 razy, 1 wizyt dzisiaj)

10 Replies to “Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – sposób na wczorajsze ziemniaki :)”

    1. Zapiekanke z makaronem i kiepbasa robilam w niedziele. Zostalo mi sporo makaronu, niestety nie zdazylam zrobic zdjecia ? Ale takie zapiekanki to wspanialy sposob na wykorzystanie resztek i nic sie nie zmarnuje ?

  1. Witaj!:)
    Widzę że masz przecudowną stronkę z daniami, ciastami, i nie tylko. Zostaje u Ciebie na dłużej, chętnie przetestuję smakołyki, i podzielę sie u Siebie na blogu:) Dodaje twoją stronkę do ulubionych, i zaobserwuje na Ig!:*
    Jeśli chodzi o wpis, to przepyszne danie, ale nie wiem czy akurat w moim guście, ale wygląda przesmacznie:)
    Pozdrawiam Cieplutko z Niemiec:)
    https://lifestyleworldblog.blogspot.com/2018/11/przystrajanie-stou-na-wigilie.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *