Kotlety drobiowe w razowej i kukurydziano-razowej panierce

Kotlety drobiowe w razowej i kukurydziano-razowej panierce Jak sprawić, by nasze tradycyjne kotlety drobiowe nabrały ciekawego smaku? Wystarczy mieszanka odpowiednich przypraw i… dobra panierka. Ja dziś polecam Wam kotlety drobiowe w dwóch panierkach: razowej i kukurydziano-razowej. Prosto, smacznie, idealnie na obiad 🙂 Spróbujcie.

A jeśli szukacie innych ciekawych panierek zajrzyjcie koniecznie do AlePanierka. Każda z panierek nada Waszym potrawą wyjątkowego nowego smaku. Naturalne składniki, ciekawe kompozycje, panierki idealne do mięs, krokietów, warzyw. Spróbujcie.

alepanierka_logo

 Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona)
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej
  • kilka łyżek razowej panierki do kurczaka AlePanierka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotlety. Każdy rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

Do jednego płaskiego talerza wbijamy jajka, dodajemy słodką czerwoną paprykę, bazylię i całość doprawiamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem (większa ilość). Mieszamy widelcem. Wkładamy nasze kotlety, zostawiamy na chwilę.

Do płaskiego talerza wsypujemy mąkę kukurydzianą i tyle samo panierki razowej, mieszamy. Do drugiego talerza wsypujemy samą panierkę razową.

Kotlety namoczone w jajku z przyprawami obtaczamy w panierce razowej lub mieszance panierki razowej z mąką kukurydzianą.

Smażymy na oleju (u mnie mała ilość) z obu stron.

Podajemy z ulubionymi surówkami.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz