Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika.


     Ostatnio moją ulubiona rybą jest dorsz. Dziś w wersji dietetycznej pieczony w folii z mnóstwem ziół i papryczką chilli. Aromat w mieszkaniu nieziemski. Koniecznie spróbujcie :)

Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika.


Składniki:
  • 2 duże filety ryby (u mnie dorsz)
  • papryczka chilli
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 1-2 łyżeczki lubczyku
  • ryż (zależnie od ilości osób)
 Składniki na marynatę:
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 3-4 łyżeczki oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • mieszanka ziół (zioła włoskie): rozmaryn, tymianek, cząber, estragon, bazylia, papryka słodka, pieprz kolorowy

Wykonanie:

Naczynie do zapiekania lub blaszkę do pieczenia wykładamy folia z zapasem do zawinięcia na wierzch. Układamy na niej rybę.

Papryczkę chilli kroimy na kawałki. Układamy na rybę.

Przygotowujemy marynatę łącząc w naczyniu wszystkie jej składniki. Polewamy nią filety.

Rozkładamy rozmaryn i posypujemy lubczykiem.

Folie zakładamy luźno na rybę aby stworzyć coś w rodzaju rękawa do pieczenia.

Tak przygotowana rybę wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni na termoobieg. Pieczemy zawiniętą folią ok. 20 -25 minut (zależnie od grubości fileta). Następnie możemy rozchylić folię dosłownie na parę minut pod koniec aby zrumienić wierzch.

W międzyczasie nastawiamy ryż. Dobrym sposobem na ugotowanie ryżu jest użycie szybkowaru. Możemy nastawić go wcześniej przed włożeniem ryby do piekarnika. Gotujemy 2,5 minuty i odstawiamy zamknięty na bok. Gdy ryba będzie gotowa otwieramy szybkowar i mamy ciepły, ugotowany ryż :)



Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika.



Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika.


Ryba pieczona w folii z ziołami i papryczką chilli. Dorsz z piekarnika.

Komentarze

Prześlij komentarz