Mini galette z bananami i chrupiącym musli

Mini galette z bananami i chrupiącym musli Prosty, pyszny bananowy deser z chrupiącym musli. Z tego przepisu możecie oczywiście przygotować również tradycyjną tartę (22 cm), ale ja polecam Wam spróbować tą wersję. Takie galette możecie urozmaicić również w inne owoce np. jabłka i dodać odrobinę czekolady startej na tarce. Tu można próbować różnych wariantów, zachęcam do eksperymentowania 😉 Spróbujcie.

Do przygotowania galette użyłam pysznego Musli Crunchy czerwone owoce z nasionami chia 4health. Idealne na śniadania, jak i szybkie pyszne desery. Nawet moje maluchy lubią je pochrupać 😉 Warto zapoznać się z pełną ofertą 4healt, bo jest naprawdę ciekawa i co  najważniejsze smaczna ? W ofercie znajdziecie 3 rodzaje musli i 4 rodzaje batonów. Szczerze polecam.

* zdjęcie pochodzi z http://4healthfood.pl

Aktualności i ciekawych informacji szukajcie też na Facebook’u

Składniki:

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika.

Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na silikonowej macie (można odrobinę podsypać mąką). Placki ciasta powinny być większe niż deserowy talerzyk.

Na środek każdego placka układamy deserowy talerzyk, lekko dociskamy aby wyznaczyć kształt koła. W to miejsce układamy plasterki bananów i posypujemy je musli. Zawijamy brzegi lekko dociskając, tworząc galette. Całe „nadzienie” oprószamy cynamonem (u mnie większa ilość).

Tak przygotowane ciasta przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Galette pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia (u mnie termoobieg, ale może być grzanie góra-dół).

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz