Makaron z mięsno-warzywnym sosem

Makaron z mięsno-warzywnym sosem Prosty, dość szybki i tani pomysł na obiad. Taki obiad niewątpliwie syci i naprawdę dobrze smakuje. Jeśli lubicie mięsne sosy, warzywa i makaron, to prosta propozycja niewątpliwie jest dla Was. Ja w swojej lodówce zawsze mam zapas zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby)
  • kawałek masła – około 60 g
  • przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista)
  • mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • odrobina wody do podlania
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej w małej ilości wody
  • 1 mała cebula
  • ulubiony makaron – u mnie zwijka Makarony Babuni EkoMak

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę chwilę podsmażamy na odrobinie masła, następnie dodajemy resztę masła i pokrojone piersi z kurczaka. Całość doprawiamy po wierzchu przyprawą do kurczaka i słodką czerwoną papryką. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Po czym całość dusimy pod przykryciem podlewając wodą nieduża ilością wody i doprawiając świeżo mielonym pieprzem.

Na koniec zagęszczamy lekko sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w niedużej ilości wody, mieszamy jeszcze chwilę dusimy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Tak przygotowany sos podajemy z makaronem (makaron gotujemy wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i opcjonalnie listkami świeżej bazylii.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz