Orzechowa krajanka bez pieczenia

Orzechowa krajanka bez pieczenia Prosta, pyszna krajanka dla wielbicieli masła orzechowego i deserów bez pieczenia. Idealny deser do filiżanki pysznej herbaty. Do tak przygotowanej krajanki możecie dodać inne ulubione dodatki. U mnie dziś wersja z rodzynkami, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Spróbujcie.

Wskazówka! Używając innej foremki lub np. plastikowego pudełka wyłożonego papierem do pieczenia możecie przygotować niższą krajankę, którą pokroicie w batony, małe kwadraty itd.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych Helio
  • 3 pełne łyżki miodu (u mnie płynny wielokwiatowy)
  • 2 pełne łyżki rodzynek Helio
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • ciemne kakao

Przygotowanie:

Do rondelka dodajemy miód i masło orzechowe. Rondelek stawiamy na małym ogniu, mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (składniki powinny się ładnie połączyć). Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.

Do miski wsypujemy ryż preparowany, płatki migdałowe i posiekane rodzynki, mieszamy łyżką. Następnie wlewamy naszą mieszankę z rondelka. Mieszamy całość łyżką. Odstawiamy do wystudzenia.

Masę przekładamy do jednorazowej foremki do pieczenia lub innego pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia. U mnie mini keksówka (ale polecam Wam ciut szersze foremki, wówczas krajankę będzie można pokroić na coś na kształt batoników, kostek itd).

Foremkę wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na krócej do zamrażalnika.

Przed podaniem całość można oprószyć kakao.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz