niedziela, 11 listopada 2018

Najlepsze, puszyste pancakes

Król słodkich śniadań, któż ich nie zna. Na hasło pancakes każdy odpowie: syrop klonowy. I słusznie, bo to połączenie idealnie lepkie i słodkie. Następnym razem dodam kwaśne owoce dla przełamania smaku, bo po porcji takiego cudownie lepkiego i słodkiego śniadania potrzebowałam chwili by się otrząsnąć :D

Składniki (ok 10 placuszków):
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli

Mąkę i cukier przesiewam do dużej miski. Dodaję proszek do pieczenia i sól. 
W osobnej misce roztrzepuję jajka, łączę z mlekiem, na koniec dodaję wystudzone masło. Mokre składniki przelewam do suchych. Mieszam rózgą do połączenia składników. Odstawiam na 15 minut by ciasto odpoczęło. 
Smażę na suchej patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Podaję z syropem klonowym.

2 komentarze:

  1. idealne na leniwe śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam:
    3 banany
    2 jajka
    Płatki owsiane- proporcjonalnie do uzyskania gęstej konsystencji.
    Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i gotowe. Smażymy z obu stron (2 min każda strona ;))i zajadamy z owocami, miodem, syropem, nutellą lub same ;) jak kto lubi.
    Pyszne, puszyste i zdrowe.
    Moje dziecko uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design