Kawusie – mini babeczki

Kawusie – mini babeczki Na spotkanie z przyjaciółką, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, dla wielbicieli kawowych pyszności. Proste w przygotowaniu, pyszne, takie na jeden kęs, bo czasem nie trzeba więcej 😉 Kawusie – mini babeczki. Polecam Wam ten prosty, pyszny przepis na deser.

Podstawą smaku babeczek jest oczywiście dobrej jakości kawa. Polecam Wam kawę Brazil Fazenda Lagos z palarni CoffeeForYou. Jest to rzemieślnicza palarnia, w której kawa jest zawsze świeżo wypalana w sposób indywidualnie dobrany. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Możecie wybrać kawę według swoich upodobań dobierając stopień wypalenia, moc, nuty smakowe.

„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.”

Martyna Wojciechowska, Etiopia. Ale czat!

 

Kawusie – mini babeczki

Składniki: (na 12 mini babeczek)

  • 1 płaska łyżeczka zmielonej kawy ziarnistej – użyłam kawy Brazil Fazenda Lagos z palarni CoffeeForYou
  • 2 płaskie łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżka wody
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko klasy M
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Kawę i kakao mieszamy z łyżką gorącej wody.W garnuszku na małym ogniu topimy masło, pod koniec dodajemy naszą kawę z kakao. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodajemy przestudzoną zawartość garnuszka i wbijamy 1 jajko. Całość mieszamy do połączenia składników.

Foremkę na mini muffinki/babeczki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę.

Foremkę z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, babeczki należy obserwować. Babeczki pieką się naprawdę szybko.

Nasze babeczki można dodatkowo podać z polewą czekoladową lub kremem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz