Salsa z awokado i pomidorów pasuje do większości dań zarówno mięsnych, jak i rybnych, które są niezbyt wyraziste w smaku. Salsa dobrze również smakuje samodzielnie, ewentualnie z chrupiącą grzanką lub bagietką.
Salsę z awokado i pomidorów przygotowuje się bardzo szybko, jest soczysta i aromatyczna. Do salsy powinny być użyte mięsiste niezbyt wodniste pomidory i dojrzałe awokado. Według mnie cały smak tej sałatki jest w dodanym soku z limonki i świeżej kolendrze, bez tego salsa nie jest taka smaczna. Zdarza mi się, że gdy nie mam świeżej kolendry, dodam natkę pietruszki, ale to już nie ten smak. Salsa to pyszny i odświeżający dodatek do wielu dań obiadowych.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na salsę z awokado i pomidorów:
- dojrzałe awokado
- 3 mięsiste pomidory
- czerwona cebula lub szalotka
- papryczka chili
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sok z limonki
- 3 - 4 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić salsę z awokado i pomidorów?
- Awokado przekroić, wyjąć pestkę, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pomidory pokroić w kostkę, jeśli są bardzo wodniste i mają dużo pestek, należy je najpierw wyjąć razem z sokiem.
- Papryczkę oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę. Całej papryczki od razu nie dodawać do sałatki, gdyż jej ostrość najlepiej dopasować do swoich upodobań.
- Kolendrę posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami, następnie dodać oliwę i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Salsę przygotować zaraz przed podaniem, gdyż zbyt długo pozostawiona traci nieco na swoim smaku i aromacie.
Zobacz również: sałatka z awokado i figi.
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńCzęsto przygotowuję takie mieszanki, awokado uwielbiam pod każdą postacią. Fajny przepis i świetnie, że z dodatkiem kolendry :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i fajne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuń