Sałatki i surówki

Kiszona kapusta zasmażana

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 10 minut | Porcje : 6 porcji

Kiszona kapusta zasmażana to świetny dodatek do obiadu, zwłaszcza do różnego rodzaju mięs duszonych lub smażonych. Idealnie sprawdza się także w towarzystwie kopytek, czy też klusek (zobacz przepis na najlepsze kluski śląskie).



Czas gotowania kapusty jest niestety dość długi, ponieważ kapusta musi odpowiednio zmięknąć, lecz dla jej smaku warto czasami poświęcić tę godzinę.

Kapusta wychodzi słodka – bo taką najbardziej lubię :) Jeśli zaś wolicie mniej słodką kapustę zasmażaną, to możecie dać np. pół łyżeczki cukru :)

Niektórzy do kapusty kiszonej zasmażanej dodają również kminek, lecz ja go pomijam z tego względu, że Mąż za bardzo go nie lubi ;) Jeśli Wy zaś uwielbiacie kminek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę go dodać do kapusty.

Gorąco polecam także przepisy na młodą kapustę, zwłaszcza pyszna jest młoda kapusta zasmażana.

Kiszona kapusta zasmażana – Składniki:

  • ok. 1 kg kapusty kiszonej
  • ok. 1 litr wrzątku
  • 2 średnie cebule – ok. 150g
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżka cukru (lub nieco mniej do smaku)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Kiszona kapusta zasmażana

Przepis na kiszoną kapustę zasmażaną:

  1. Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Wedle uznania posiekać na mniejsze kawałki (by łatwiej się ją potem mieszało w garnku).
  2. Kapustę wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem na tyle, by cała kapusta była przykryta wodą (u mnie było to około litra wrzątku).
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać, dorzucić do garnka z kapustą. Następnie dodać łyżkę cukru, pół łyżeczki soli, 5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Doprowadzić całość do wrzenia, a następnie zmniejszyć na mały płomień i gotować przez ok. 45-60 minut (do czasu aż kapusta zmięknie).
  4. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyć drobno posiekaną jedną cebulę. Kiedy cebulka ładnie się zarumieni należy dodać łyżkę masła oraz dwie łyżki mąki pszennej. Smażyć całość, ciągle mieszając, aż uzyska złoty kolor. Następnie dodać 2 chochelki wody z garnka z gotującą się kapustą. Mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dodać zawartość patelni do gotującej się kapusty i dokładnie wymieszać.
  5. Zasmażaną kapustę na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Kiszona kapusta zasmażana

5 / 5 ( 2 głosów )

1 thought on “Kiszona kapusta zasmażana”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here