Domowy pasztet z cukinii. Pasztet warzywny.


     Próbowaliście kiedyś pasztet w cukinii? Jest naprawdę pyszny. Można go jeść samego jako przekąskę lub smarować nim kanapki. Przepis mam od mojej sąsiadki, pani Emilii, która świetnie gotuje.

Domowy pasztet z cukinii. Pasztet warzywny.


Składniki:
  • 3 szklanki tartej cukinii
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 200 g sera żółtego typu Złoty mazur
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • pół szklanki oleju
  • pół kostki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:

Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym.

Ser żółty i masło także ścieramy.

Białka ubijamy na pianę.

Żółtka dajemy bezpośrednio do warzyw.

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce lub garnku.

Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy.

Wykładamy masę do keksówki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.


Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut aż się zrumieni z wierzchu.

Domowy pasztet z cukinii. Pasztet warzywny.





Domowy pasztet z cukinii. Pasztet warzywny.



Komentarze

  1. Bardzo chętnie bym tego posmakował. Tylko nigdy nie mam na to czasu tak naprawdę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz