Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach


     Dziś przyszła mi wielka ochota na coś lekkiego i mocno truskawkowego. Miałam cały koszyczek truskawek. Ryż truskawkami jadłam przez kilka dni dlatego chciałam jakiejś odmiany :) Wymyśliłam taki oto deser :) Zapraszam do wypróbowania.

Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach

Składniki:
  • opakowanie biszkoptów lady fingers
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • duży kubek (300 - 400 g) gęstego jogurtu greckiego 
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:

Truskawki myjemy i szypułkujemy. Następnie je blendujemy z cukrem pudrem.
Przelewamy je do garnka i podgrzewamy na gazie.
Gdy będą gorące wsypujemy powoli obie galaretki ciągle mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez kilka minut aby cała żelatyna się rozpuściła. Następnie studzimy.

Do chłodnej masy dodajemy cały jogurt i dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki.

W blaszce lub szklanym naczyniu dno wykładamy biszkoptami i delikatne przelewamy na nie nasz mus truskawkowy. Chłodzimy kilka godzin lub całą noc w lodówce.

Smacznego :)

Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach


Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach




Ciasto - mus truskawkowy na biszkoptach

Komentarze