Ciasto ucierane (3-9-9-9) z truskawkami


     Wiecie co oznaczają tajemnicze liczby 3-9-9-9? To po prostu proporcje składników (jajka-cukier-mąka-olej). Jest to jednocześnie łatwy sposób na zapamiętanie przepisu.
     Dziś upiekłam to ciasto z truskawkami ale gdy się skończy sezon to możemy użyć innych owoców :)

Ciasto ucierane (3-9-9-9) z truskawkami


Składniki: (na małą blaszkę lub tortownicę)
  • 3 jajka
  • 9 łyżek cukru brązowego
  • 9 łyżek mąki
  • 9 łyżek oleju (ja używam rzepakowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru w wanilią
  • ok. 300 g truskawek


Wykonanie:

Całe jajka ubijamy z cukrem brązowym i cukrem z wanilią.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej i ubijamy do połączenia składników. (Jeśli ciasto będzie za gęste tzn. ciężko by było je wylać na blaszkę, to dodajemy kilka łyżek oleju.)

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wrzucamy owoce.
(Przed wrzuceniem owoców możemy podsypać bułka tartą, aby owoce nie opadły na dno, ale ja nigdy tego nie robię. Nie przeszkadza mi że owoce opadną.)

Pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu ok 30 - 40 minut.

Dodatkowe informacje:

Bez termoobiegu pieczenie potrwa do godziny.
Możemy zwiększyć proporcje. Ja do tradycyjnej blaszki używam proporcji (5-15-15-15).
Truskawki możemy zastąpić innymi owocami: śliwkami, czereśniami, wiśniami świeżymi lub prażonymi, rabarbarem.
Tym razem do pieczenia użyłam mąki pszennej białej, ale często robię to ciasto z miksem białej i razowej.


Ciasto ucierane (3-9-9-9) z truskawkami




Ciasto ucierane (3-9-9-9) z truskawkami




Ciasto ucierane (3-9-9-9) z truskawkami

Komentarze

  1. szkoda że nie napisalas rozmiaru blaszki ,bo Twoje ciasto wygląda jak z dużej formy a ja mam ciut ciasta na dnie misy

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast brązowego cukru może być biały?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na bloga wracam po długiej przerwie dlatego nie odpisywałam na komentarze. Tak może być biały cukier lub jakiekolwiek inne słodziwo. Nie mam w zwyczaju podawać wielkości blaszki. Wychodzę z założenia, iż chcąc mieć wyższe ciasto użyjemy mniejszej blaszki a na niższe większej. Ja sama to samo ciasto potrafię robić za każdym razem w innej formie czasem okrągłej, kwadratowej czy też prostokątnej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz