Pufki (knedle serowe z owocami)

     Pufki to mój ulubiony obiad z dzieciństwa. Ten smak jest jak powrót do domu rodzinnego. Jest to obiad łatwy do zrobienia a smakuje i małym i dużym głodomorkom :)
     Nazwa pufki z pewnością nie jest fachowym określeniem tego dania. Moja mama tak to nazywała i nie wyobrażam sobie inaczej nazywać to danie :) Nie są to typowe knedle, gdyż w składzie nie ma w ogóle ziemniaków. Ciasto to w głównej mierze ser biały z dodatkiem mąki i żółtek.
     Jeśli raz spróbujecie to danie to na pewno będziecie do niego wracać :)

Pufki (knedle serowe z owocami)


Składniki (wychodzi 6 kulek):
  • 500 g sera białego
  • 3 żółtka
  • 6 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • truskawki lub śliwki (świeże lub mrożone)
  • masło (2-3 łyżki)
  • cukier (do smaku)
  • opcjonalnie: bułka tarta, wiśnie w konfiturze
Wykonanie:

Ser przeciskamy przez praskę (ewentualnie przez maszynkę do mięsa). Wbijamy żółtka, dodajemy mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto.

Z ciasta formujemy rulon i dzielimy na 6 krążków. Na każdy krążek nakładamy po 2 truskawki lub po jednej śliwce bez pestki. Tworzymy kule z owocem w środku.

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy nasze pufki na gotującą się wodę. Od wypłynięcia gotujemy 15 minut.

W międzyczasie roztapiamy masło na patelni. Możemy dodać do niego bułkę tartą i trochę ją podsmażyć. Odcedzone pufki polewamy masłem (z bułką lub bez) i posypujemy cukrem.

Będzie smacznie :)

Propozycje podania:
  • z masłem i cukrem
  • z masłem, bułką tartą i cukrem
  • z wiśniami konfiturze


Pufki (knedle serowe z owocami)




Pufki (knedle serowe z owocami)




Pufki (knedle serowe z owocami)

Komentarze