Makaron Cygański

Makaron Cygański

1 paczka makaronu rurek (mogą być świderki)
3 duże cebule 
200g. Sera żółtego 
4 ząbki czosnku 
1 kg. Mięsa mielonego 
1,5 kg. Pieczarek 
1 paczka sosu bolońskiego 
1 koncentrat pomidorowy 
Przyprawy: majeranek, oregano, bazylia, sól i piepsz.

Makaron ugotować i wsypać po miski.

Cebule pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Czekać aż się zarumieni. Pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dodać do cebuli. Dodać soli, pieprz, bazylię i oregano. Mięso mielone przyprawić solą, majerankiem pieprzem, dodać też sos boloński, koncentrat pomidorowy, jedną szklankę wody i usmażone pieczarki z cebulą. Wszystko wsypać do miski z makaronem i wymieszać. Gotowe danie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wierzch posypać startym żółtym serem.

Piec w 220℃ ok 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz