SUPER KRÓWKA NA WYPASIE

Wypasiona sałatka deserowa, w której rządzą ekologiczne słodycze polskiej marki SUPER KRÓWKA. Zarówno krówki, jak i krem orzechowy w tubce to super smaczne, wegańskie produkty, o doskonałym składzie. Co więcej nie zawierają glutenu więc będą znakomitą, słodką przekąską również dla alergików.

W mojej smakowitej sałatce wykorzystałam krówki o smaku bananowym, które utworzyły wraz z bezglutenowymi biszkoptami i płatkami migdałowymi słodki talerzyk. Rewelacyjny Krem arachidowy karmel z solą dodałam natomiast do śmietanki z nerkowców i tak powstała przepyszna masa, którą pokryłam słodki talerzyk. Celem uzyskania pełnego wypasu dodałam banany, miechunkę, mango i kaki oraz prażone płatki migdałowe, a całość udekorowałam listkami mięty. Tak powstał fenomenalny w smaku deser będący doskonałą alternatywą dla konwencjonalnych słodkości – idealny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych – także wegan i osób będących na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
190,9 kcal/100 g

SKŁADNIKI NA KRÓWKOWY SPÓD:

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1/3 szklanki nerkowców
  • 1/3 szklanki przegotowane wody
  • 1/2 tubki Kremu arachidowego z solą SUPER KRÓWKA

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 3 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  2. Przygotowujemy krówkowy spód. Super Krówki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy na małym ogniu przez około 2-3 minuty aż nieco zmiękną. Jeszcze ciepłe przekładamy do malaksera, dodajemy biszkopty oraz płatki migdałowe i całość miksujemy, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji. Dno foremki do tarty (o średnicy 15 cm) wypełniamy masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  3. Przygotowujemy krem. Nerkowce moczymy w wodzie przez około 30 minut, a następnie miksujemy w blenderze wysokoobrotowym lub malakserze. Do śmietanki dodajemy krem arachidowy dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, gdzie nieco zgęstnieje.
  4. Mini banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Z owoców mango i kaki wykrawamy kółeczka lub kroimy je na mniejsze kawałki np. w paseczki.
  6. Krówkowy spód wyjmujemy z formy, pokrywamy go przygotowanym kremem, a następnie układamy na nim naprzemiennie owoce. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami mięty.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej biszkopty możecie zastąpić herbatnikami.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g190,9 kcal3,6 g8,4 g26,8 g3,8 g
Cała sałatka (2 porcje)597 g1140,0 kcal21,3 g
49,9 g160,0 g23,0 g
ALERGENY*: jaja (biszkopty), orzechy (płatki migdałowe, nerkowce, orzechy laskowe), orzeszki ziemne
*Ekologiczny krem arachidowy SUPER KRÓWKA – możliwa obecność sezamu, soi, pistacji
Summary
Published On

2 komentarze do "SUPER KRÓWKA NA WYPASIE"

  • comment-avatar
    teresa krok 11 listopada 2018 (19:21)

    wowww gratulacje , efekt wypasiony

    • comment-avatar
      Just a SALAD 12 listopada 2018 (10:43)

      Dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny