Menu

Stek wołowy z rostbefu

Stek wołowy z rostbefu to smaczne i szybkie do zrobienia danie. U mnie męska część domowników uwielbia steki i jest zachwycona, gdy podaję je na obiad.

Przepis na smażony stek wołowy

Jak zrobić dobre steki?

Podstawowe zasady, których należy przestrzegać przy smażeniu steków:

  • dobrej jakości sezonowana wołowina: polędwica, antrykot, rostbef
  • mięso przed smażeniem nie powinno być prosto z lodówki
  • najlepiej nie solić mięsa przed smażeniem
  • smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, którą tylko delikatnie smarujemy tłuszczem
  • po usmażeniu pozwolić mięsu odpocząć
  • steki na patelni obracać szczypcami lub łopatką, aby nie przekłuć i nie wypuścić soku
Staram się przestrzegać powyższych zasad i raczej nie zdarzyło się, aby stek był twardy lub niesmaczny. U mnie wszyscy lubią steki średnio wysmażone (medium), dlatego smażę je z każdej strony po 3 minuty i daję im 3 minuty, aby odpoczęły. Steki dobrze smażą się na patelni grillowej. Więcej informacji o tym, jak sprawdzać stopień wysmażenia steków można przeczytać tutaj: stek wołowy.

Najchudsze, ale i najdroższe są steki z polędwicy wołowej, która jest delikatna i wymaga więcej uwagi. Z antrykotu steki są nieco przerośnięte w środku tłuszczem, ale za to bardziej soczyste, gdyż tłuszcz nawilża mięso. Z rostbefu steki są minimalnie twardsze, ale za to mają więcej smaku, a pasek tłuszczyku jest tylko z boku i wytapia się z niego wystarczająco tłuszczu, aby go nawilżyć i rozprowadzić po nim smak.

Składniki:

Ilość porcji: 1
czas przygotowania: 10 - 15 minut
  • 250 - 300 g rostbefu wołowego o grubości 2,5 - 3 cm 
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku 
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • rozmaryn mielony lub świeży (opcjonalnie)

Jak przygotować stek wołowy?

  1. Mięso wyjąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem i osuszyć.
  2. Czosnek obrać, przekroić ząbki na pół i podsmażyć na maśle do delikatnego przyrumienienia (nie przypalić). Czosnek razem z masłem zdjąć z patelni.
  3. Po zdjęciu czosnku z patelni mocniej ją rozgrzać i położyć stek. Smażyć z każdej strony po 3 minuty, wtedy będzie średnio wysmażony. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, jaką grubość ma stek, jeśli jest niezbyt gruby, na pewno trzeba smażyć krócej.
  4. Po usmażeniu stek zdjąć z patelni najlepiej na drewnianą deseczkę przyprawić pieprzem i solą i pozwolić, aby odpoczął 3 minuty.
  5. Przed podaniem polać podgrzanym masełkiem czosnkowym z rozmarynem, które było zdjęte wcześniej z patelni.
  6. Stek jest średnio wysmażony, czyli z zewnątrz przypieczony, a w środku delikatnie różowy i soczysty, ale nie krwisty. 

3 komentarze:

  1. W domu wszyscy uwielbiamy steki. Niestety, z powodu ceny nie jadamy ich zbyt często, ale zawsze jak już się pojawią to słychać same "ochy i achy":) Robię podobnie, z tą różnicą, że bez czosnku - muszę spróbować też takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również wszyscy lubią steki :) Niestety cena sprawia, że również nie jemy ich zbyt często.

      Usuń
  2. pysznie wygląda, u nas w domu podobnie jak i u Was

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry