Penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi

4.3/5 (3 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Jeżeli lubisz dynię i jej smak w daniach obiadowych to koniecznie przygotuj penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi. Makaron w połączeniu z wyrazistą fetą i słodką dynią stanowi genialne połączenie! 🙂

Przepis na: Penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 150 g podsmażonej/upieczonej dyni
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 1 łyżka sera Feta
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
Wyślij emailem

Penne z dynią, fetą i pomidorami suszonymi - przepis krok po kroku


Wykonanie: 

Makaron penne gotujemy według wskazówek producenta.

Dynię kroimy na małą kosteczkę i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temp. 190 stopni C, lub podsmażamy na małej ilości oleju przez 7-10 minut, co chwilkę mieszając.

Ja dynię podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam do niej pokrojone w mniejsze plasterki suszone pomidory, garść liści szpinaku, całość mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę kremówkę i całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Do sosu dodajemy odcedzony makaron, a także posypujemy z wierzchu fetą. Smacznego!


Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments