Szybka kremówka z malinową konfiturą (bez pieczenia)

Szybka kremówka z malinową konfiturą (bez pieczenia) Są takie dni, w których nie mam ochoty lub po prostu czasu na tradycyjne wypieki. Wówczas stawiam na proste rozwiązania jakimi są ciasta bez pieczenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na szybką kremówkę z malinową konfiturą. Pyszny krem (a la karpatkowy), konfitura dla przełamania smaku i paluszki francuskie. Kilka prostych składników, a jaki smaczny efekt 😉 Osobiście uwielbiam kremówki i te tradycyjne i te szybkie (ja ta dzisiejsza). Moi goście też z przyjemnością po nie sięgają. Spróbujcie i Wy. Miłego dnia moi drodzy.

Składniki:

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka / kolor masy od nich zależy – u mnie wiejskie stąd kolor + troszku zdjęcia dodają, aż tak żółta masa nie jest 😉
  • 4 łyżki mąki pszennej z górką / około 80 g
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej z górką / około 80g
  • 300g masła / opcjonalnie można dodać ciut mniej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek malinowej konfitury /nie za słodka, ma ładnie przełamać smak
  • 2 opakowania paluszków francuskich Brześć*
  • coś do nasączenia paluszków francuskich – u mnie domowy syrop imbirowy z nutą cynamonu (z tego przepisu), ale możecie wykorzystać wodę z sokiem z cytryny, herbatę itd.
  • nieduża ilość cukru pudru do oprószenia ciasta

*zamiast paluszków francuskich możecie również upiec dwa płaty ciasta francuskiego, które będą stanowić spód i wierzch kremówki

Przygotowanie:

Spód blaszki (u mnie tortownica) wykładamy paluszkami francuskimi (najlepiej niektóre połamać). Uwaga, jeśli nie chcecie zostawić ciasta na całą noc w lodówce warto lekko nasączyć paluszki francuskie stanowiące spód ciasta.

Przygotowujemy masę. Dwie szklanki mleka wlewamy do garnka z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka), dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko (1 szklanka) mieszamy bardzo dokładnie z żółtkami jaj, cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią i mąkami.

Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze chwilę około 1 minuty (nasza budyniowa masa powinna być gęsta). Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy stopniowo nasz budyń (chłodny).

*jeśli powstaną wam jakieś grudki masę można uratować przecierając przez sito

Naszą masę przekładamy na spód z paluszków francuskich. Wierzch smarujemy malinową konfiturą i układamy kolejną warstwę paluszków francuskich. Ciasto wstawiamy na kilka minut do lodówki, po tym czasie lekko nasączamy górę (aby ciasto później łatwiej się kroiło, ja używam domowego syropu imbirowego).

Ciasto wstawiamy do lodówki – na minimum 3 h. Ja jednak polecam zostawić je tam na całą noc, łatwiej się później kroi.

Przed podaniem oprószamy delikatnie wierzch naszej kremówki cukrem pudrem.

Ciasto kroimy ostrym nożem.

Smacznego

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Margaretta says:

    Dziękuję za inspirację…wcześniej robiłam tradycyjną karpatkę…teraz mogę znacznie prędzej przygotować to lubiane przez nas ciasto.

Dodaj komentarz