piątek, 2 listopada 2018

Keks Królewski


Już niedługo będziemy zastanawiać się nad wyborem świątecznych ciast.
Jednym z absolutnie świątecznych ciast jest keks.
Tym razem proponuję upiec Keks Królewski.
Rozkosznie słodki z dużą ilością bakalii.
Wcześniej zamieściłam przepis na Keks zaparzany.

Potrzebujemy:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła (rozpuszczonego)
  • 7 jajek
  • zapach waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki ulubionych bakalii


Bakalie siekamy i otaczamy w mące.
Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy jajka i ucieramy w kąpieli wodnej tak długo,
aż masa stanie się bardzo jasną i zacznie gęstnieć.
Wtedy wyjmujemy garnek z gorącej wody, wstawiamy do zimnej i miksujemy, aż masa się ostudzi.
Do przestudzonej masy wlewamy powoli rozpuszczone masło,
a potem wsypujemy partiami przesianą mąkę, zapach i proszek.
Delikatnie mieszamy i na koniec wsypujemy bakalie.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 50 minut do suchego patyczka. 
Ciasto pięknie wyrośnie i się przyrumieni.
Po ostudzeniu zawijamy w papier by nie wysechł.
Zapomniałam dodać, że jest to porcja na dużą keksówkę, lub dwie mniejsze blaszki. Smacznego.

1 komentarz: