sobota, 27 października 2018

Pieczarki faszerowane otulone boczkiem

Pyszne pieczarki  w sam raz na przekąskę lub też na obiad czy kolację jeśli podamy je z dodatkami. Do mięsnej masy dodałam trochę startej cukinii oraz ogonki z pieczarek. Nadziane pieczarki owinęłam jeszcze plastrem boczku i powstały takie małe pakuneczki.



składniki:

12 dużych pieczarek (o średnicy ok 6-7 cm)
1 duża cebula
1 mała cukinia, dałam żółtą (ok 200 g )
400 g mięsa mielonego, u mnie z udźca indyka
sól,pieprz
olej do smażenia
12 plastrów boczku wędzonego

Cukinię umyć, odkroić końcówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić  i odłożyć na sito aby sok ociekał. Z pieczarek usunąć ogonki. Wnętrze pieczarek oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ogonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Również w drobną kostkę pokroić cebulę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić cebulę, następnie dodać pokrojone ogonki pieczarek. Smażyć aż zmiękną i odparują wodę. Przestudzić. Do mięsa mielonego dodać przesmażone ogonki z cebulą. Cukinię odcisnąć dobrze z soku i także dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masą wypełnić pieczarki. Każda pieczarkę owinąć plastrem boczku. Blaszkę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-20 minut aż pieczarki zmiękną.

5 komentarzy:

  1. Te pieczarki wyglądają naprawdę pysznie. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować, bo mam wszystkie składniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wczoraj podałam to danie rodzinie i byli zachwyceni! Pysznie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja próbowałam tylko wersji bez boczku. Ta o wiele bardziej mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja pieczarki nadziewam mięsem mielonym jak do kotletów iw jajko bułkę i na patelnie można użyć jako przystawka lub z ziemniakami i buraczki n

    OdpowiedzUsuń