Krem z dyni i imbiru

Pyszna zupa krem z dyni i imbiru to propozycja na chłodne jesienno-zimowe dni . Zupa idealnie rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność 🙂 Kto ma ochotę ??

Składniki/ 4 porcje:

– 800 g dyni
– 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka slodkiej papryki
– 2 marchewki
– 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
– do podania np grzanki lub ulubione nasiona i pestki

Przygotowanie:
Przygotować bulion warzywny. Odcedzić włoszczyznę, pozostawiając 2 marchewki do wykorzystania.
Przygotować puree z dyni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Na papierze do pieczenia ułóż dynie pokrojoną w grube plastry i piecz do miękkości.

W większym garnku na maśle zeszklić pokrojony czosnek. Następnie dodać bulion warzywny, marchew oraz puree z dyni. Wszystko doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą. Dodać starty imbir. Następnie  zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut.
Po ugotowaniu wszystko zmiksować w blenderze.

Podajemy np. z grzankami lub ulubionymi nasionami.

Print Friendly, PDF & Email