Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

0/5 (0 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

41 min

Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

Gdy nie masz ani pomysłu, ani czasu na przygotowanie obiadu, fajnym rozwiązaniem będzie makaronowa zapiekanka z pulpecikami. Tym razem przygotowałam wersję z makaronem farfalle, pulpecikami z mięsa wieprzowego, w lekkim sosie serowym. Jak nie masz w lodówce żółtego sera to równie dobrze możesz zrobić sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy… Kombinować można na milion sposobów!

Jeżeli natomiast wolisz bardziej pomidorowe zapiekanki to zobacz koniecznie: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem.

Przy okazji chciałam Wam oznajmić, iż 24-25 października w Mediolanie odbył się konkurs Pasta World Championship. W trakcie dwóch dni rywalizacji 17 kucharzy z całego świata przygotowało w sumie 29 autorskich potraw, których wspólnym mianownikiem była włoska pasta, czyli makaron.

Polskę reprezentował dumnie Paweł Gałecki, który na co dzień pracuje w świetnej restauracji Piano w Lublinie.

Przeszedł on do drugiego etapu konkursu (najlepszej dziesiątki). Następnie wyłoniono 5 najlepszych, wśród których, obok przedstawicieli Norwegii, Chin, Stanów Zjednocznonych i Włoch, znalazł się nasz utalentowany kucharz z Lublina! To niesamowite osiągnięcie! 🙂

Znalezienie się w pierwszej piątce jest dla mnie wyróżnieniem, ale i mobilizacją do dalszej pracy i rozwoju swoich kulinarnych umiejętności. Konkurenci trzymali wysoki poziom a jury oceniało potrawy bardzo wnikliwie. Tym bardziej jestem szczęśliwy i bardzo dumny, że moje dwa dania, które miałem okazję przygotować podczas Mistrzostw spotkały się z pozytywną oceną i dały mi szansę na przejście do kolejnych etapów. Udział w konkursie był dla mnie inspiracją i niezwykłą przygodą i cieszę się, że miałem okazję w niej uczestniczyć tak mówił Paweł Gałecki na zakończenie Pasta World Championship.

Do ostatniego etapu zakwalifikowały się dwie osoby, Carolina Diaz ze Stanów Zjednoczonych oraz Toby Wang z Chin. Ich zadaniem było przygotowanie klasycznego spaghetti al pomodoro, ale w wersji autorskiej. Istotne było zachowanie szacunku do tradycji kuchni włoskiej. Danie miało wpisywać się w trend Eat positive, czyli jedz smacznie, pięknie, radośnie, ale i zdrowo.

Master of Pasta kolejny rok w rękach USA

Po emocjonującej rozgrywce między przedstawicielką Stanów Zjednoczonych i reprezentantem Chin 6-osobowe jury podjęło decyzję. Tytuł Master of Pasta otrzymała Carolina Diaz, mieszkająca na stałe w Chicago ceniąca sobie sztukę tworzenia doświadczeń kulinarnych. Na co dzień pracuje  w restauracji „Terzo Piano“ w Instytucie Sztuki.

Przepis na: Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

Składniki:

  • 150 g makaronu Farfalle Barilla
  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 100 g startej mozzarelli
Wyślij emailem

Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym - przepis krok po kroku


Krok 1

Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

Makaron Farfalle Barilla gotujemy według wskazówek producenta.

Mięso mieszamy wraz z jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, przecisniętym przez praskę czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką, a także przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy na małej ilości oleju, ściągamy z patelni.

Na patelnię wlewamy śmietankę kremówkę, jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Do podgrzanej śmietanki wsypujemy ugotowany makaron al dente (oczywiście odcedzony!), a także dodajemy startą mozzarellę. Całość lekko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki.

Do foremki do zapiekania przelewamy makaron w sosie, a na wierzch makaronu układamy w odstępach nasze pulpeciki. Mi wyszło sporo tej zapiekanki, więc przygotowałam ją w dwóch mniejszych foremkach, możecie ją upiec w jednej dużej.


Krok 2

zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

Wierzch zapiekanki można posypać opcjonalnie małą ilością startego sera. Piec przez 15 minut w temp. 190 stopni. Smacznego! 


Makaronowa zapiekanka z pulpecikami

Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

zapiekanka z pulpecikami

Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zapiekanka z pulpecikami

Makaronowa zapiekanka z pulpecikami to bardzo prosty przepis na szybki obiad. Nie wymaga od dużego zaangażowania a jest to naprawdę syty obiad. Ja akurat dodałam do przepisu sos serowy, ale możesz go zamienić na jakikolwiek inny, np. pomidorowy czy śmietankowy.

Makaronowa zapiekanka

Makaronowa zapiekanka zyskała w Polsce zyskała duża popularność, ze względu na fakt, że możemy dodać to przepisu właściwie wszystko co nam przyjdzie do głowy, a przygotowanie trwa kilka chwil. Jedną z moich ulubionych zapiekanek jest makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami oraz makaronowa zapiekanka z warzywami.

RozwińZwiń