Menu

Ciasteczka z pestkami słonecznika

Bardzo chrupiące domowe ciasteczka z pestkami słonecznika to pyszny deser do kawy lub herbaty. Proste i szybkie wykonanie, a do tego niewielka ilość potrzebnych składników, powinna zachęcać do ich przygotowania.

Chrupiące ciastka z makiem i słonecznikiem
Uwielbiam domowe ciasteczka, które są kruche i chrupiące. Kruche, ale nie kruszące się tak, jak to czasem bywa z tymi ze sklepu, zanim przyniesiemy je do domu, już są połamane. Domowe ciasteczka mają również tę zaletę, że wiemy, z czego tak naprawdę są zrobione. Nie ma w nich żadnych konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu, a także dużej ilości cukru i tłuszczy utwardzanych.

Widziałam kiedyś w TV program, w którym zbadano, że w jednym ciastku ze sklepu może być nawet 5 łyżeczek cukru. Cukier w ciastkach był ukrywany regulatorem kwasowości, który znosił mocną słodycz, bo przecież nikt nie zje od razu 5 łyżeczek cukru. Wcześniej zastanawiałam się, dlaczego po zjedzeniu ciastka ze sklepu sięgałam po następne, a teraz już wiem, że to zawarty w nich cukier napędza apetyt na więcej. Po zjedzeniu domowego ciasteczka ze słonecznikiem nie ma tego efektu. Ciastka polecam szczególnie dzieciom, które często jedzą zbyt dużo słodyczy.

Ilość porcji: 30 - 36
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie

Składniki na ciasteczka z pestkami słonecznika:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła (schłodzić)
  • całe jajko + żółtko
  • 2 łyżki śmietany 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • białko
  • łyżka cukru
  • 300 g wyłuskanych ziaren słonecznika
(szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml)

Jak zrobić ciasteczka z pestkami słonecznika?

  1. Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem, dodać zimne masło i drobno posiekać nożem. Mak można pominąć, ale z nim ciasteczka są jeszcze bardziej chrupiące.
  2. Do ciasta dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść, po czym zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części, z jednej robić ciastka, a pozostałe trzymać w lodówce.
  4. Ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 4 mm, po czym wyciąć szklanką krążki o średnicy 6 - 7 cm. 
  5. Krążki smarować pędzelkiem cienką warstwą roztrzepanego z cukrem białka i lekko dociskając zanurzać w pestkach słonecznika. 
  6. Ciasteczka wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 18 minut, aż będą przyrumienione.
  7. Zaraz po upieczeniu ciastka zdjąć razem z papierem z blachy, aby bardziej się nie przypiekały od rozgrzanej metalowej formy.
  8. Ciasteczka stają się chrupiące po całkowitym wystudzeniu.

    3 komentarze:

    1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Jaka ma być śmietana? 😅Jestem laikiem w tej dziedzinie 🙈 a bardzo chce zrobić te ciastka 🙂

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


    Autor

    autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



    Przepisy kulinarne

    Formularz kontaktowy

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *

    strzałka do góry