JAK HUMMUS TO MUS

Obowiązkowa pozycja dla wszystkich wielbicieli hummusu! Kompozycję tą szczególnie polecam tym z Was, którzy zwykli  używać go w odsłonie bez żadnych dodatków – do kanapek tudzież jako dip do warzyw lub nachosów i nie mają pomysłów na jego inne, niebanalne zastosowanie.

Po Hummusie Klasycznym na bakłażanie w PRZYSMAKU FARAONA przyszedł czas na cukinię i kolejną perełkę z serii Z GRUNTU DOBRE od Sokołowa tj. Hummus z czarnuszką. Hummus ten  obok znakomitego składu wyróżnia się rewelacyjnym, oryginalnym smakiem i aromatem, który zawdzięcza fenomenalnym, czarnym nasionkom. W mojej sałatce wykorzystałam go do znakomitych roladek z grillowaną cukinią, które wraz ze słodkim mango, chrupiącą papryką i suszonymi pomidorami stworzyły niesamowicie smaczną kompozycję, którą po prostu musicie przygotować! Podana z nachosami doskonale sprawdzi się na imprezie w większym gronie przyjaciół. Serdecznie polecam!

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
162,7 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 6 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Cukinię kroimy (przy pomocy ostrego noża lub obieraczki do warzyw) wzdłuż na cienkie plasterki jednakowej grubości. Następnie smarujemy je niewielką ilością oleju i oprószamy odrobiną soli. Smażymy na patelni grillowej aż pokryją się brązowymi paseczkami. Grillowane plastry układamy na desce pokrytej ręcznikiem papierowym i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Plastry cukinii pokrywamy hummusem z czarnuszką zwijamy w rulon, który w zależności od ich szerokości, dzielimy na pół – koniecznie bardzo ostrym nożem.
  4. Suszone pomidory kroimy w paseczki (olej zachowujemy).
  5. Mango po obraniu kroimy w słupki lub kosteczkę.
  6. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na plasterki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, cukiniowe roladki z hummusem, paprykę, suszone pomidory oraz mango. Całość polewamy dressingiem i posypujemy czarnuszką.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki świetnie będą pasować nachosy o naturalnym, solonym smaku.
Jak hummus to mus. Sałatka z roladkami z hummusem i cukinią
Jak hummus to mus. Sałatka z roladkami z hummusem i cukinią
Jak hummus to mus. Sałatka z roladkami z hummusem i cukinią
Jak hummus to mus. Sałatka z roladkami z hummusem i cukinią

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g162,7 kcal2,8 g14,1 g7,5 g2,3 g
Cała sałatka (4 porcje)825 g1 342,2 kcal23,3 g116,4 g61,7 g19,4 g
ALERGENY: sezam

Brak komentarzy do "JAK HUMMUS TO MUS"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny