Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca)


Włoskie kopytka w wersji jesiennej z dodatkiem puree z miąższu dyni, która o tej porze roku jest dostępna w każdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do jedzenia :)

Składniki:
300 g puree z dyni
300 g ugotowanych ziemniaków
100 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

dodatkowo:
masło
szałwia
starty parmezan


  • Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Szybko połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę.
  • Podzielić ciasto na 4 części, każdą zrolować w wałek, podsypując odrobiną mąkę. Pokroić na 1 cm kawałki.
  • Każdy kawałek zrolować na deseczce do gnocchi lub zrobić w nim wgłębienie wklęsłą stroną widelca i odkładać na podsypana mąką stolnicę.
  • Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.
  • Na patelni rozpuścić masło i dodać listki szałwii. 
  • Ugotowane gnocchi dodać na patelnię z masłem szałwiowym, wymieszać i przełożyć na talerze. 
  • Posypać tartym parmezanem i podawać.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne