Placek twarogowy z mozarellą

Lubicie placki? Bo ja uwielbiam! A placki z serem to mogę jeść co drugi dzień. Placki te są pyszne, mięciutkie, z delikatnie ciągnącym się środkiem. Idealne na śniadanie lub na przekąskę w pracy. Jeśli Wy, tak jak ja, lubicie wszystko co serowe i twarogowe, to ten przepis będzie Waszym ulubionym, nieskomplikowanym przepisem na super smaczne placki serowe. Spróbujcie koniecznie 🙂

Składniki:
Ciasto:
– 1 jajko
– 250g twarogu półtłustego
– 150g masła w tem-rze pokojowej
– 250g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
– 150g twardej mozarelli
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka śmietany
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania i sezam do posypania.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. W misce rozgnieść widelcem twaróg z masłem, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, dodać do masy twarogowej. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 10 minut by odpoczęło. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać ser z czosnkiem i śmietaną. Ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Rozwałkować mniejszy kawałek na posypanej mąką stolnicy. Mniejszy krążek wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować wodą brzegi krążka. Wyłożyć nadzienie serowe. Rozwałkować drugi krążek (większy kawałek ciasta) wyłożyć na ser. Zagiąć ciasto z większego krążka pod spod mniejszego. Posmarować placek rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez około 20-30 minut na złoty kolor.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:

2 thoughts on “Placek twarogowy z mozarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.