Margarita na 3 sposoby

Margarita to kultowy koktajl alkoholowy, wywodzący się z Meksyku. Składa się on z tequili, likieru pomarańczowego triple sec oraz soku z limonki. Podczas przyrządzania margarity ważne jest też przygotowanie kieliszka - na jego krawędziach obowiązkowo robi się crustę, czyli ozdobę kieliszka wykonaną z soku z limonki oraz soli.
I jeszcze kieliszek! Margaritę podaje się w specjalnym kieliszku na wysokiej, smukłej nóżce, który charakteryzuje się pękatym, zaokrąglonym dnem i szeroką, okrągłą czaszą, która rozszerza się ku górze. 
Tu z pomocą przychodzi nam sklep Bokono.pl, który w swoim asortymencie ma przeróżne kieliszki do drinków. Takie kieliszki to podstawa, jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości i profesjonalnie przygotować drinki we własnym domu.

Ale margarita nie musi być tylko klasyczna!
Powstało wiele różnych wersji smakowych margarity, jak np. truskawkowa, malinowa, arbuzowa, mango, żurawinowa, kokosowa, piwna, a nawet są wersje ziołowe oraz mrożone, więc jest w czym wybierać. Możecie również poeksperymentować i stworzyć własny autorski drink.

W dzisiejszym moim wpisie pokażę jak przygotować margarita na 3 sposoby... Oczywiście nie może się obyć bez przepisu na margaritę klasyczną, ale oprócz niej znajdziecie przepis na margaritę truskawkową oraz kokosową.
Zapraszam do degustacji!


kieliszki do margarity



1) MARGARITA KLASYCZNA

To od niej wszystko się zaczęło!
Klasyczna margarita to idealna propozycja dla osób lubiących kwaśne i orzeźwiające drinki.
Tu obowiązkowa jest crusta z soli, bo to element charakterystyczny właśnie dla margarity klasycznej - tym różni się od pozostałych wersji.


margarita klasyczna

Składniki:
  • 40 ml tequili
  • 20 ml likieru pomarańczowego triple sec
  • 20 ml soku z limonki
  • sól
  • kostki lodu

Wykonanie:

Na początku przystępujemy do wykonaniu crusty na kieliszku.
Na talerzu rozsypujemy sól. Krawędź kieliszka zwilżamy sokiem z limonki, a następnie obracamy kieliszek i krawędzią dotykamy rozsypanej na talerzyku soli. 
Do shakera wypełnionego lodem wlewamy sok z limonki, likier triple sec oraz tequilę. Mieszamy dokładnie przez kilka sekund i wlewamy do przygotowanego kieliszka, już bez lodu. 
Ozdabiamy plasterkiem limonki.


przepis na margaritę klasyczną


2) MARGARITA TRUSKAWKOWO-TYMIANKOWA

Ten rodzaj margarity można wykonać w dwóch wersjach - z truskawek świeżych oraz truskawek mrożonych. W przypadku użycia truskawek mrożonych otrzymamy mrożoną margaritę, którą można przygotować o każdej porze roku.
Jest to drink słodko-kwaśny - idealna propozycja dla osób, dla których margarita klasyczna jest za kwaśna, ale nie przepadają oni za słodkimi trunkami.
Tu crustę wykonuje się z cukru.


margarita truskawkowa

Składniki:
  • 1 szklanka truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 80 ml tequili
  • 30 ml likieru triple sec
  • 20 ml soku z limonki
  • kilka gałązek tymianku
  • cukier
  • kostki lodu (gdy mamy świeże truskawki)


Wykonanie:

Na początku przystępujemy do wykonaniu crusty na kieliszku.
Na talerzu rozsypujemy cukier. Krawędź kieliszka zwilżamy sokiem z limonki, a następnie obracamy kieliszek i krawędzią dotykamy rozsypanego na talerzyku cukru.

Wersja z truskawkami mrożonymi: 
Do malaksera wrzucamy truskawki, gałązki tymianku oraz wlewamy sok z limonki, likier triple sec i tequilę. Miksujemy dokładnie i przelewamy do przygotowanego kieliszka.
Możemy przyozdobić truskawką i gałązkami tymianku.

Wersja ze świeżymi truskawkami:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, przenosimy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki mus.
Do shakera wypełnionego lodem wlewamy sok z limonki, likier triple sec, tequilę oraz dodajemy mus truskawkowy. Mieszamy dokładnie przez kilka sekund i wlewamy do przygotowanego kieliszka, już bez lodu.


przepis na margaritę truskawkową


3) MARGARITA KOKOSOWA

Ta egzotyczna wersja smakowa margarity adresowana jest do osób lubiących słodkie, kremowe drinki. Nie jest to jednak przesłodzony koktajl, gdyż czuć w nim nutę limonki, ale z tych trzech jest on najsłodszy.
Tu crustę wykonuje się z wiórek kokosowych.
Polecam go dla fanów kokosa.


margarita kokosowa

Składniki:
  • 80 ml tequili
  • 40 ml likieru triple sec
  • 40 ml soku z limonki
  • 4 łyżki kremu/musu kokosowego
  • wiórki kokosowe
  • kostki lodu 


Wykonanie:

Na początku przystępujemy do wykonaniu crusty na kieliszku.
Na talerzu rozsypujemy wiórki kokosowe. Krawędź kieliszka zwilżamy sokiem z limonki, a następnie obracamy kieliszek i krawędzią dotykamy rozsypanych na talerzyku wiórek kokosowych.
Do malaksera wrzucamy kostki lodu, dodajemy krem kokosowy oraz wlewamy sok z limonki, likier triple sec i tequilę. Miksujemy dokładnie i przelewamy do przygotowanego kieliszka.


przepis na margaritę kokosową

kieliszki do drinków

kieliszki do drinków Bokono


* Wpis powstał we współpracy ze sklepem Bokono


sklep Bokono

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny