niedziela, 14 października 2018

Buraczki z cukinią

Bardzo lubimy buraczki do obiadu. Robię głównie do słoików bo jest z nimi trochę roboty a tak to na szybko otwieram słoik i buraczki do obiadu gotowe. Robię same tarte, z białą kapustą oraz nasze ulubione z papryką i cebulą. W tym roku natknęłam się na przepis z cukinią a że cukinię również uwielbiamy jak buraczki to koniecznie musiałam wypróbować to połączenie. Przejrzałam przepisy w necie i oczywiście co jeden to nieco inny więc storzyłam swoją wersję. Przed zapakowaniem do słoiczków już były pyszne więc jak całość się przegryzie to na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.



składniki:

4 kg czerwonych buraków
2 kg młodej cukinii
1 kg cebuli

zalewa
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
2 łyżki soli kamiennej
3/4 szklanki cukru

Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec. Wystudzone buraki obrać ze skórki. Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki. Cebulę obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota. Starte warzywa dokładnie wymieszać. Składniki zalewy również wymieszać i dodać do warzyw. Całość ponownie wymieszać. Odstawić na ok godzinę i ponownie wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak czegoś brakuje. Przełożyć do słoiczków razem z zalewą, dobrze zakręcić. Słoiki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z podanych składników wyszło mi 14 słoiczków o pojemności ponad 500 ml.

3 komentarze:

  1. Buraki są niesamowicie zdrowe i pyszne, a akurat sezon w pełni! Szkoda, że tak mało osób je docenia :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zalewę to zagotować i goroca dać do warzyw

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak podane w opisie - wymieszać i dodać do warzyw, nic nie gotujemy.

      Usuń