Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym



Miałam w domu gości, postanowiłam zrobić tatar, jednak przeceniłam możliwości gości, (jak zwykle za dużo jedzenia narobiłam) no i mięsko zostało. Na drugi dzień nie bardzo mieliśmy ochotę na surowe mięso, więc postanowiłam zrobić klopsiki. Nie powiem z dobrej wołowiny na tatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba były najważniejsze, bo Hania mogła robić dziurki w kluskach na sos. Wyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot, ale co tam córeczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:)))



Na klopsiki
300 g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
1 jajko
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
3 kromki chleba tostowego
sól i pieprz
olej do smażenia
3 łyżki mąki pszennej

Na sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
200 g koncentratu pomidorowego
posiekana natka pietruszki
cukier
sól i pieprz
słodka czerwona papryka

Na kluski:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana (ok 250 g)
jajko
sól
Tak Hanulka robiła kluseczki dla taty:))

Chleb namoczyć w zimnej wodzie.Do mięsa dodać odciśnięty namoczony chleb tostowy, cebulę i przyprawy . Dodać jeszcze jajko,i wyrobić na gładką masę. Formować klopsiki (mi wyszło 12 dość dużych klopsików). Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni partiami ze wszystkich stron. Podsmażone klopsiki zdjąć z ognia. Cebule i czosnek i podsmażyć na łyżce oleju na patelni,na której smażyły się klopsiki następnie dodać ok 500 ml zimnej wody, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do sosu dodać klopsiki i dusić ok 15 minut.
Kluski. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. (najlepiej poprzedniego dnia). Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki lekko ubić w misce, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W powstałe zagłębienie nasypać mąki ziemniaczanej, dodać jajko i zagnieść ciasto.Tak zachowane proporcje ziemniaków i mąki sprawią, że kluski nie będą gumowe, a delikatne i mięciutkie. Ciasto podzielić na części, robić wałeczki. Wałeczki dzielimy nożem na kluseczki, robimy kuleczki  wielkości orzecha włoskiego i charakterystyczną dziurkę na sos. Kluski gotujemy w posolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia. Kluseczki można podać od razu lub odsmażane. Kluski polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki, do tego proponuję ogórki kiszone lub kanapkowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne