września 18, 2018

Krupnik z grzybami

krupnik z grzybami
Jesień już za rogiem, dni coraz zimniejsze, coraz częściej mam ochotę na ciepłe dania i zupy.
Dziś pomysł na podrasowaną klasykę czyli zupa krupnik z grzybami leśnymi, gotowana na udku z kurczaka. Pełnowartościowy, rozgrzewający obiad, a ponoć w następny weekend ma być znaczne ochłodzenie więc przepis się przyda. Rano trzeaba się ciepło ubrać iść na grzyby ( albo na targ:) i potem ugotować gar pożywnej zupy. Brzmi jak dobry pomysł na weekend? :)

Krupnik z grzybami
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje:  6

  • 2 uda kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 por
  • 1 cebulka
  • ok 400 g grzybów leśnych
  • 3 ziemniaki
  • 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Udka z kurczaka zalać wodą  i zagotować – gotować ok 5 minut aż zbiorą się szumowiny. Wodę wylać, udka opłukać, zalać świeżą wodą (ok 2 litry)i ponownie zagotować. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do zupy.
Cebulę i por posiekać, grzyby pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i por – smażyć ok 5 minut i dodać grzyby- poddusić ok 10 minut i przełożyć do zupy, dodać kaszę i pokrojone w kostkę. Całość gotować jeszcze 20 minut (w razie potzeby dodać wody).
Wyjąć udka z kurczaka, mięso oddzielić od kości i pokroić. Zupę doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać mięso i posiekaną natkę pietruszki.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger