Domowa pita

Pita- okrągłe pszenne placki, które są  popularne w wielu kuchniach- śródziemnomorskiej, bałkańskiej i arabskiej. Chlebek ten ma tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieję. Po przekrojeniu pity otrzymujemy idealną kieszonkę na farsz. Chcę podzielić się z Wami banalnie prostym przepisem na pieczywo idealnie pasujące do wszelkiego rodzaju kanapek, past, humusu czy sosów. Zapewne składniki na ten chlebek znajdą się w każdej kuchni, więc do dzieła 😉

Składniki na 8 chlebków:
– 500g mąki pszennej
– 350ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 1łyżeczka soli
– 2 łyżeczki drożdży instant|
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, drożdże- wymieszać. Dodać ciepłą wodę (nie gorącą!), wymieszać dokładnie i zacząć zagniatać ciasto. Następnie dodać oliwę i wyrabiać ciasto przez kolejne 5 minut. Gotowe ciasto włożyć do miseczki posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 1 godzinę. Ja zazwyczaj nagrzewam piekarnik do 50 stopni i wkładam ciasto do piekarnika. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 8 równych kawałków i odstawiamy na kolejne 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące się posmarujcie ręce oliwą.
Rozwałkować 8 placków ( ja wykładałam ciasto na podsypaną mąką blachę, spłaszczałam kulki ciasta i rozciągałam rękami do pożądanej wielkości). Rozwałkowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia i przyprószonym mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10-13 minut. Smacznego 🙂

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.